2010. április 27., kedd

SZŰZPECSENYE TÉSZTÁBAN




Az apósom születésnapjára készítettem a hétvégén, igazi siker volt! Az eredeti recept szerint spenóttal kellene csinálni, de mivel az apósom kedvence a gomba én ezzel készítettem el.
1 nagyobb szűzpecsenye
8 szelet bacon szalonna
6 ek olaj
40 dkg gomba
2 vöröshagyma
1 dl erőleves 100 g tejszín
50 dkg leveles tészta mirelit
4 ek zsemlemorzsa
1 tojás
só, bors
A szűzpecsenyét körbetekerjük a baconnal, majd serpenyőben felhevített olajon kb. 5 percig körbepirítjuk, majd kivesszük.
A gombát apróra vágom, majd az olajon megpárolomaz apróra vágott hagymával, felengedem egy kis tejszínnel és a levessel, ezt hagyom elfőni
Liszttel meghintett deszkán kinyújtom a leveles tésztát. Levágunk belőle 7-8 cm széles csikot és félretesszük a díszítéshez. Ráhalmozom a tejszínes gombát, majd ráhelyezem a szűzpecsenyét, majd feltekerem, a széleit kicsit összenyomjuk. Sütőpapirral bélelt tepsire helyezzük.
Megkenjük tojássárgájával. Én kicsi formákkal különböző mintákat szúrtam ki, és ezt tettem a tetejére. 200 fokon 15-20 percig sütöttem előmelegített sütőben
A sütő aljába állítsunk vízzel töltött hőálló edényt vagy csészét., így a tészta nem reped meg!
Jó étvágyat!

New York-i sajttorta


Lehet, hogy látványnak nem elég szép (bár a férjem azt mondta, hogy hasonlít a Mercedes emblémához/ mivel megrepedt egy kicsit e teteje, de az íze hmmmm... Isteni!!!
25 dkg darált omlós keksz
10 dkg olvasztott, langyos vaj
65 dkg natúr tejszínes krémsajt /Mascarpone/
15 dkg porcukorű1,5 ek. liszt
2 kk. vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
3 tojás
A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, és egyenletesen belenyomkodjuk egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, és előmelegített 170 fokos sütőben 10 percig sütjük, míg egy kicsit megbarnul.
A sajtkrémet kikeverjük a cukorral, liszttel, vaníliával, citromhéjjal, tejföllel, végül egyenként a tojásokat beletesszük.
Ráöntjük a kekszes alapra, és 50 percet sütjük, ekkor még lágy a tészta, de nem szabad tovább sütni, mert hűlés közben megszilárdul. Hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a széleit késsel elválasztjuk a formától, és porcukorral megszórjuk.

2010. április 23., péntek

Csülök pékné módra, egy éjszakán keresztül sütve

Vendégségre készülve nincs kényelmesebb dolog, mint egy hatalmas cupákot megsütni. Nagyon egyszerű, egyben rém hálás partikaja. A világon semmi tennivaló nincs vele azon túl, hogy befűszerezzük és magára hagyjuk az alacsony hőfokra állított sütőben. Sok-sok órára, akár egész éjjelre is. Elismerem, ez rémisztően hangozhat annak, aki még nem próbálta. De bátorságunk jutalma olyan zamatos és szaftos, szétomló hús lesz, amit más módszerrel nem nagyon lehet előállítani. Reggel pedig isteni csülökillatra ébredünk, és mennyivel jobb csülökillatban enni a reggeli joghurtot, mint anélkül, ugyebár.

Hozzávalók 5-6 személyre:
2 csontos csülök
5 gerezd fokhagyma
1 ek szemes bors
1 ek egész kömény
1 ek só
1 kk erős pista vagy ízlés szerinti mennyiségű csili

1,5 kg krumpli
1 kg vöröshagyma
5 ek napraforgóolaj

Elkészítés: fűszereket mozsárban pasztává őröljük, és nagyon alaposan, mindenhol beledörzsöljük a megmosott és letörölt csülkökbe. A krumplit megmossuk, meghámozzuk és kb. 2x2 centis kockákra daraboljuk, a hagymákat felnegyedeljük. A hagymát és a krumplit egy nagy tepsibe tesszük, sózzuk, hozzáöntjük az olajat, és az egészet elkeverjük. A befűszerezett csülköt ráültetjük a krumplira, és előmelegített, forró (220 fokos) sütőbe toljuk. Fél óra elteltével alacsony hőfokra állítjuk a sütőt, alufóliával lefedjük a tepsit és addig sütjük, amíg a krumpli kész nem lesz (kb. további egy óra). Ekkor a hús még sehol nincs persze.

Most jött el a beharangozott lassú sütés ideje. A húst átköltöztetjük egy másik nagy tepsibe, a krumplis tepsit félretesszük, ez kész. A húsos tepsit visszatesszük a sütőbe, a létező legalacsonyabb fokozatra állítjuk, és lefedve 6-8 órán keresztül sütjük. Ha letelt a csülök ideje, megnézzük, hogy elégedettek vagyunk-e az eredménnyel. Ha igen, a csülköt visszaköltöztetjük a krumplira, hozzáöntünk ízlés szerint a kisült hús zsírjából-levéből (ennek a mennyisége egyenesen arányos a vendégségben elfogyasztandó alkoholéval), és lefedetlenül további 15-20 percig magas fokozaton sütjük, hogy pirosra süljön. Ha vendégségbe készítjük, ezt az utolsó lépést hagyhatjuk a vendégek érkezése előtti pillanatra is. Egy kis kenyér és savanyúság vagy friss saláta mehet hozzá köretnek.

2010. április 19., hétfő

RIZSLEPÉNY FOKHAGYMÁS MÁRTÁSSAL



25 dkg rizs /2 tasak/
2 sárgarépa
1 kis tök vagy cukkini
2 ek. petrezselyem
1 tojás
2 ek. zsemlemorzsa
1 mk. őrölt kömény
4 ek. olaj
A rizst megfőzöm. A répát, a tököt nagylyukú reszelőn lereszeljük. A rizst összeforgatjuk a répával, tökkel, petrezselyemmel, tojással, zsemlemorzsával, köménnyel, sóval, borssal fűszerezzük.
A masszából nedves kézzel lapos pogácsákat formázunk. Forró serpenyőben mindkét oldalát 5-5 percig sütjük. Papírtörlőre szedjük.
Fokhagyma-mártás
3 gerezd fokhagyma
2 pohár joghurt
2 dl tejföl
2 dl majonéz
2 ek. citromlé
csipet só
2 ek. cukor
Ezeket összekeverjük, a fokhagymát nagyon apróra vágjuk. Összeérleljük egy kicsit a hűtőbe.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT CSIRKEMELL


A csirkemell van megtöltve zöldséges raguval.
A csirkemellen oldalzsebet vágok, úgy hogy ne lyukadjon ki a másik oldalon, itt töltöm bele a ragut.1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, fagyasztott zöldség -köret/ ebbe volt kukorica, zöldborsó, sárgarépa, pritamin-paprika, zöldbab, karfiol/ Ezt megfuttatom egy kis vajon, megszórom egy kis liszttel, hogy besűrűsödjön /mivel levet enged / és ezt beletöltöm a husiba. Ezt bepanírozom, és kirántom. Ferdén szeletelem, úgy mutatós.

2010. április 17., szombat

Nutellás párna és kelttészta-tapasztalatok

A kelttészta-receptek mind olyan rém egyszerűen hangzanak: élesztőt futtass fel folyadékban, dagaszd össze liszttel, hagyd pihenni, süsd meg és kész a zseniális kaja. De ez szerintem egyáltalán nem ilyen egyszerű. Szerintem a kelt tésztához gyakorlat kell, méghozzá nem is kevés.

Egészen négy-öt évvel ezelőttig soha nem készítettem kelt tésztát. Aztán jöttek az első kísérletek - az első néhány olyan kemény lett, hogy egy kutyát agyon lehetett volna ütni vele. Aztán lett túl puha. Túl élesztős. Szétfolyós. Volt itt mindenféle kudarcélmény. Szerencsére a célszemély általában lelkesen megette a leggyatrább példányokat is, ami folyamatos motivációt adott a tökéletesedésre. Az évek során aztán csak megtanultam kelt tésztát készíteni. Persze biztos nem én vagyok a kelttészta-sütés szabályainak legszakavatottabb ismerője, a személyes tapasztalataim azonban az alábbiak:

Ami számít:
- hosszú (12-24 óra!!!) kelesztés
- jó minőségű liszt, esetleg sikérrel (bioboltokban kapható) kiegészítve
- édes péksüteményeknek nagyon jót tesz egy kis joghurt vagy a görög joghurt készítéséből hátramaradó savó
- viszonylag kevés liszt! Én mindig a folyadékot rakom először a keverőtálba, és éppcsak annyi lisztet adok hozzá, amitől nagyjából összeáll és dagasztás közben nem ragad a tálhoz. Ha nem dagasztom, akkor már hozzáragad.

Ami nem számít:
- kövezzenek meg érte, de szerintem nem számít a dagasztási idő. Én legalábbis semmi különbséget nem érzékelek a két percig és a húsz percig dagasztott tészta között.
- a hozzávalók hőfoka. Ha sok órát keleszt az ember, akkor szerintem teljességgel mindegy, hogy hidegen vagy melegen keverjük össze a hozzávalókat. Ez alól kivétel az élesztő felfuttatására használt tej, ha előzetesen felfuttatjuk a friss élesztőt. De erre sincs feltétlenül szükség.

Na és akkor jöjjön a nutellás párna receptje:

Hozzávalók:
1,5 dkg friss élesztő
1 tojás
kb. 50 dkg liszt
1 ek sikér
8-10 dkg cukor, ízléstől függően
3-4 dl tej és savó vegyesen
10 dkg margarin (vaj is lehetne, de nálunk a margarinos jobban megy)

nutella a töltéshez

Elkészítés: Egy jó deci tejet meglangyosítunk egy kanál cukorral, az élesztőt felfuttatjuk benne. Beleöntjük egy nagy keverőtálba, és hozzákeverjük a többi tejet/savót, a cukrot és a tojást. Elkeverjük, majd jön a sikérrel elkevert liszt: Először fakanállal, majd kézzel dagasztva annyit adunk a folyékony alkatrészekhez, hogy elérje a fent említett állapotot. Néhány perc alatt nagyjából összeállítjuk, majd beolajozott tálba ültetjük, és 6-12 órára viszonylag hűvös helyre (ilyen időben ideális a terasz), de akár szobahőmérsékletre tesszük kelni.

Ha lejárt az első kelesztés, a tésztát - külön összegyúrás nélkül - kinyújtjuk, és megkenjük a margarinnal. Hajtogatjuk, majd 1-2 órára ismét hideg helyen kelni hagyjuk. Ezt még egyszer megismételhetjük, ha szeretnénk - ekkor levelesebb lesz a tészta -, én nem szoktam. Újra kinyújtjuk, és 10x20 centis téglalapokra vágjuk. A rövidebbik felére nutellát teszünk, és buktaszerűen felcsavarjuk, a széleket mindig gondosan összetapasztva, nehogy a töltelék kiszabaduljon. A nutellás párnákat sütőtálcára tesszük, és ismét 6-12 órára magukra hagyjuk hűvös helyen. Ha sütni akarjuk, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és 18-20 perc alatt megsütjük a párnácskákat.

2010. április 12., hétfő

Sonkás ínyenc saláta

Nemrég voltunk egy olajkóstolón Dolce Vita szervezésében (szuper volt!), ott vettük Giuseppe-től a zseniális Frantoio Montecchia olajat, ami az alsó képen kicsit látszik is. Az olajkóstolón - azon kívül, hogy mintegy 1.500,- Ft-ért végigkóstoltunk 10 féle olívaolajat és végigettünk DV főztjéből 7 vagy 8 fogást - csomó érdekes dolgot megtanultunk az olívaolajról. Pl. azt, hogy az olajat az öntetet követően érdemes ráönteni a salátára (mindig csak keveset, de azt nagyon jól beleforgatni a levelek közé!), különben az olajjal bevont zöldekről lefolyik minden más. Lényeg a lényeg, ezzel a kóstolóval végleg megtértünk a minőségi olívaolajoknak.

Ez a saláta valami zseniális. Nem mondom, kicsit luxuskaja, de annyira, annyira jó!!! Az elmúlt héten kétszer ettük vacsorára, és férjem (!!!) azóta ismételten közölte, hogy ilyenre bármikor vevő. A lényeg, hogy minden hozzávalóból NAGYON JÓ minőségűt kell használni.

Hozzávalók a salátához:
25-30 dkg vegyes saláta
8 dkg nyers, szárított sonka, nagyon vékonyra szeletelve (nem kell, hogy pármai sonka legyen, én a jó minőségű húsvéti lapocka-sonkából készítettem!)
8 dkg parmezán
10 db koktélparadicsom, negyedelve

az öntethez:
1 kiskanál szardellapaszta
1,5 ek citromos ecet vagy citromlé
5 ek olívaolaj

Elkészítés: A salátát, a negyedelt koktélparadicsomot és a nagyon vékonyra szelt, nagyobb darabokra tépkedett sonkát összeforgatjuk egy salátástálban, és hozzáreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán a parmezánt. Az öntethez a szardellapasztát a citromos ecettel alaposan elkeverjük, ráöntjük a salátára és alaposan összeforgatjuk. A végén rácsorgatjuk az olívaolajat, frissen őrölt borsot tekerünk rá és ismét alaposan átkeverjük. Egy szelet pirítós, egy pohár bor - mennyei élmény.


2010. április 11., vasárnap

Díjat kaptunk! :)

Napfény díj


A drága Plimtöl kaptam ezt a szép narancssárga virágot és a díjat vele. Nagyon szépen köszönöm és továbbadom Csibének, Csiginek, a Napsugaras Parókiának és a Singersgastro csapatának.

Londoni sajttorta szülinapra

Ez egy sima sajttorta Nigellától, csak most - kolléganőm szülinapja miatt - kapott egy kis díszítést. A torta vízfürdőben sül meg, így krémesebb, lágyabb az állaga, mint a sütőben levegőn sült verziónak. A képen is látható fekete pöttyök onnan származnak, hogy nagynéném ötlete alapján a vaníliás cukor készítésére cukorban tárolt, már kibelezett-kiszáradt vaníliarudat is ledaráltam a cukorral együtt, így a vaníliarúd héjából is vaníliás cukor készült. Praktikus egy módszer.

Hozzávalók:
a "tésztához"
15 dkg teljes kiőrlésű (vagy bármilyen) keksz,
7,5 dkg vaj

a "krémhez"
60 dkg krémsajt (Philadelphiát szoktak ajánlani, szerintem alsóbb kategóriással is finom lesz)
15 dkg cukor
3 egész tojás
3 tojássárga
1 rúd vanília
1,5 ek citromlé
1 citrom reszelt héja (ez az eredetiben nem szerepel, de szerintem nagyon jót tesz neki)

a "mázhoz"
1,5 dl tejföl
1 ek cukor
1/2 vaníliarúd

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kekszet összetörjük (robotgépben, kézzel vagy sodrófával), az olvasztott vajjal összekeverjük, és a tortaforma aljába nyomkodjuk (én 20 centis, tehát kisebb tortaformát használtam, de lehet a nagyobbat is, ekkor rövidebb lesz a sütési idő). A tésztával bélelt tortaformát fél órára hűtőbe tesszük.

A krémhez a hozzávalókat összekeverjük, ez kész. Felteszünk forralni egy teáskannányi vizet (ezt tényleg hasznos most megtenni, hogy a sütés kezdetekor ne kelljen a forró vízre várni).

A tortaformába öntjük a krémet, és a tortaformát két réteg alufóliával alul bevonjuk (ez azért kell, hogy a vízfürdőben ne folyjon be a víz a formába). Egy magas peremű nagy tepsibe tesszük a tortaformát, és köré öntjük a felforrt vizet. Az egészet berakjuk a sütőbe és egy óra alatt majdnem készre sütjük. A mázhoz összekeverjük a hozzávalókat, és ha letelt az egy óra, a torta tetejére kenjük. Elvileg ez egy szép fehér felső réteget eredményez, ami nálam sajnos nem jött össze, de ezt betudom annak, hogy piaci tejfölt használtam, ami a boltinál jóval folyékonyabb. A mázzal együtt további 10 percig sütjük. Ha kész, kivesszük az alufóliával bélelt tortaformát a tepsiből, és rácson hagyjuk kihűlni.

2010. április 5., hétfő

FONOTT KALÁCS




Ezeket a húsvéti kalácsokat édesanyám régi receptje alapján sütöttem, nagyon könnyű a tésztája, még három nap múlva is finom puha marad. Nem túl édes, nem túl sós, tehát pont jó. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a kalácsot!
3 dkg élesztő
2 ek. kristálycukorral és 9 dl folyadékkal felfuttatom, ami 4,5 dl tej, 4,5 dl víz.
10 dkg vaj
5 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 kg sima liszt és egy kevés a belisztezéshez
A friss élesztőt morzsoljuk bele a 9 dl langyos cukros folyadékba, és futtassuk fel.kb. 15 perc
Öntsük az élesztős folyadékot egy nagyobb tálba, majd keverjük bele a vajat, sót, cukrot. Adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk lágy tésztává. Szükség esetén szórjunk még rá lisztet.
Gyúrjuk cipóvá, és 10 percen át dagasszuk. Ha már kellenően sima és ruganyos, tegyük olajjal kikent tálba, és fedjük le olajjal megkent háztartási fóliával. Hagyjuk kétszeresére kelni.
Kenjünk ki és lisztezzünk be formát ez lehet őzgerinc, keskeny jénai, vagy gyümölcskenyér forma, Gyúrjuk át újra a tésztát 2-3 percig és osszuk három részre, majd ezt egyenként három részre, és sodorjuk meg a fonatokat. Fonjuk össze, tegyük a sütőedénybe, és kenjük meg tojássárgájával, majd hagyjuk még 20 percet pihenni, majd tegyük a sütőbe. 200 fokon 50 perc.
Ebből a mennyiségből 3 kalács lesz. Őszintén ajánlom mindenkinek!
Készítette: M. Brátán Gyöngyi a http://www.fozoiskolamind.hupont.hu és a http://www.fozzkeveremkavarom.network.hu honlapok üzemeltetője.

HÚSVÉTI TÖLTÖTT PATKÓ





Gyakorlatilag maradékokból készült, a tészta a kalács-tésztából maradt, főtt tojás, füstölt sonka, torma, hagyma gyakorlatilag mind-mind a húsvéti étkek.

Tehát, 1 tömlős krémsajt, 4 főtt tojás, 25 dkg füstölt sonka, vagy tarja, egy darab póréhagyma, kicsi snidling hagyma, 3 evőkanál majonézes torma.

A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a krémsajttal, rátesszük a csíkokra vágott sonkát, a karikára szeletelt tojást, majd a csíkokra vágott póréhagymát /szerintem karikára vágva jobb lett volna, mert így szálas maradt/, a 3 evőkanál tormát elsimítottam rajta, majd megszórtam snidling hagymával. Jó szorosan feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk villával, majd egy kivajazott, lisztezett tepsibe hajlítjuk. 20 perc pihenés után sütjük 190 fokon 50 perc.
Készítette: M.Brátán Gyöngyi a http://www.fozoiskolamind.hupont.hu és a http://www.fozzkeveremkavarom.network.hu honlapok üzemeltetője.