2009. október 11., vasárnap

Mézes-csilis sült oldalas steakburgonyával

Klasszik férfikaja, és kiváló vendégváró étel. Az édes oldalast Viktor kollégámnál ettük először (nem tudom, hogy ő pontosan így készítette-e...). Ez egy alig csípős változat, aki szereti a csípőset, duplázhatja-triplázhatja az erőspaprikát. A "steakburgonya" a saját tapasztalataim alapján formálódott pont ilyenre, és jelen pillanatban azt gondolom, hogy ez a létező legeslegjobb sültkrumpli recept a világon. Egy kis zöldsaláta azért befér még a sorba, gyomorkönnyítőnek :)

Hozzávalók az oldalashoz:
70-80 dkg oldalas
5 ek méz
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt kömény
3-4 cm friss gyömbér vagy 1 kiskanál őrölt gyömbér
1,5 kiskanás só (esetleg, ha van otthon és szeretjük, 1-2 ek szójaszósszal helyettesíthetjük a só egy részét)
2 ek olaj
1 csilipaprika, vagy 1 kiskanál erős pista

Hozzávalók a krumplihoz:
50 dkg krumpli (közepes méretűek, kb. 10 centi átmérőjűek)
3-5 ek olaj
2 ek sültcsirke-fűszersó (tele van mindenféle rettenetes adalékanyaggal, dehát mit tegyünk, ehhez TÉNYLEG ez a legjobb...)

Elkészítés: Az oldalast megmossuk, akkora tepsibe tesszük, amelyikben kényelmesen fekve elfér, néhány helyen éles késsel beszurkáljuk. Az összes többi hozzávalóból mázat készítünkegy kis tálban, és a felével alul-felül alaposan bevonjuk a húst. Aláöntünk egy deci vizet vagy sört, és lefedve, mérsékelt tűzön (170 fokon) legalább egy-másfél órán keresztül sütjük, inkább pároljuk. Akkor jó, ha a hús megpuhul ennek a fázisnak a végére, és szinte fogyasztásra alkalmas.

Közben a krumplikat meghámozzuk, mindegyiket négy cikkre vágjuk és egy tepsibe pakoljuk. Megöntözzük az olajjal, megszórjuk a sültcsirke-fűszersóval, és úgy összekeverjük, hogy a cikkeket az olaj és a fűszersó mindenhol bevonja. Egy jó félórára mérsékelten meleg sütőbe toljuk, fedetlenül (én ezt az adagot speciel az előző hússal együtt sütöttem egy darabig). Nagyjából félpuhára kell ezalatt sülnie. Ne izguljunk, ha pár krumpli leragad közben - teljesen sülve ők is elengedik majd a tepsit.

Amikor a húsnak és a krumplinak lejárt a mérsékelt tűzön sütési ideje, felcsavarjuk a lángot közel maxigázra (210-220 fokra). Annyi tennivalónk van összesen, hogy a hús felül levő oldalát még ez előtt megkenjük a maradék máz felével, és levesszük róla a fedőt is. Kb. 10 perc múlva megfordítjuk a húst, és a másik oldalát is megkenjük a maradák mázzal. További 10 perc alatt a hús kész, a krumplinak valószínűleg kell majd még 10 perc a forró sütőben.

4 megjegyzés:

  1. Szervusztok Singersgastro Csapat! Nézzetek be hozzám! http://konyhaboszi.blogspot.com/2009/10/and-oscar-goes-to-me.html
    Pusz. Zsuzska

    VálaszTörlés
  2. Hétvégén elkészítettem, a férjem és a fiam fintorogtak, minek hozzá a méz??
    Miután feltálaltam, villámgyorsan elfogyott, ezentúl csak így készíthetem az oldalast. Köszi

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök neki!!! :))) És köszi, hogy kipróbáltad!

    Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  4. Jajj de jó hogy megvan még ez a blog-oldal. Tavaly a mézes-chillis oldalas volt a fő attrakció a nyári kemencés party-n és közkívánatra idén is ezt kérik, akkora volt a sikere!!!!

    Köszi utólag is!

    VálaszTörlés