Imádom. Az ízét, az állagát. És hogy még egészséges is. Egy kevés kis csoki úgy elfedi a tepsinyi süteményben levő negyed kiló teljes kiőrlésű liszt meg a közel fél kiló cékla ízét, hogy a céklautáló családtagjaim is imádják. Sok-sok céklás-csokis sütireceptet próbáltam, de egyik sem volt tökéletes - egyik szétesett, a másik túl szottyos volt, a harmadiknak az íze nem tetszett igazán. Úgyhogy annyi kipróbált, de be nem vált recept után, sok kísérletezéssel összeraktam végre a saját, bevált receptet. Magában, vaníliafagyival, gyömbéres tejszínhabbal, vagy ebben a sorrendben mindegyikkel.
Hozzávalók (kb. 20x30-as tepsinyi süteményhez):
1 kétökölnyi cékla, sütve (tisztítva kb. 40 dkg)
4 tojás
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
3 bő ek méz
2 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 hüvelykujjnyi gyömbérdarab, reszelve
10 dkg csoki
10 dkg vaj
a tetejére a mázhoz: 5 dkg csoki és 3 ek tej, felolvasztva
Elkészítés: A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A vajat és a csokit összeolvasztjuk, kissé kihűtjük, a mézet elkeverjük benne. A megsült, kihűlt céklát a tojásokkal összeturmixoljuk. Minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban, és sütőpapíros tepsibe öntjük, kb. 5 centi vastagságban. Bő félóra alatt megsütjük a sütőben. A tetejét még melegen megkenjük az olvasztott csokival.
Mennyei! Köszönöm az élményt! :)
VálaszTörlésJó estét ! A céklát meddig sütjük? Üdv.Marjan.
VálaszTörlésSzia! Hát, sokáig, egy-másfél óra legalább. Egyesével alufóliába csavarjuk, aztán 200 fokon addig sütni, amíg egy hústűt beleszúrva puhának és megsültnek tűnik.
VálaszTörlés