2009. május 15., péntek

Csokifelfújt


Brutál jó, brutál csokis. Igazából nem is valódi felfújt (nem túl légies, nem esik össze, emiatt eléggé háziasszonybarát is), hanem amolyan csokis tömör gyönyör. Aki torkos csütörtökön a Xo Bistroban csokifelfújtat evett, na az valami hasonló, csak ez jobb :)- de komolyan, az szerintem egy kicsit száraz volt, bár szintén nagyon fincsi. Ennek a verziónak pedig pont az a varázsa, hogy egy picurit korábban kivesszük a sütőből, mint hogy teljesen átsülne, így a belseje kicsit lágy és krémes marad. Ez a tutijó benne, szóval ne süssétek túl!
Stahl Judit csokifelfújt receptje alapján, változtatás nélkül, mert nincs rajta miért változtatni :)
Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg étcsoki
5 dkg vaj
2 tojás
1 tojásfehérje
1 narancs
1 ek kakaópor (cukrozatlan)
10 dkg cukor
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 fokra, kivajazunk 4 muffinformát / üveg sütőedénykét / hőálló bögrét, amire a háztartásunk kiterjed. A csokit mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal, és hagyjuk kihűlni. Eközben a tojásokat kettéválasztjuk, az összesen három fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaóport és a narancs lereszelt héját, és habosra keverjük.
Ezután szépen összeállítjuk a tésztát: a kihűlt vajas csokihoz hozzáadjuk a cukros-kakaós sárgáját, és óvatosan, több részletben hozzákeverjük a felvert fehérjét is. A cuccot kiporciózzuk a kivajazott sütőtálkákba, és ízlés szerint 10-15 perc alatt megsütjük őket - minél hamarabb vesszük ki a sütőből, annál krémesebb marad a belseje. (A képen egy inkább jól átsütött verzió látható, de ez most nem követendő példa!)

1 megjegyzés:

  1. Halihó! Ajándékot küldtem Nektek!!! Nézzetek be hozzám! http://konyhaboszi.blogspot.com/
    Pusz. Zsuzska

    VálaszTörlés