2009. május 3., vasárnap

Húsvéti restancia - bárányborda joghurtos-bazsalikomos krumplipürével és zöldbabbal


Zsuzsi bejegyzésének hatására végre itt van a húsvéti menünk főfogása. Isteni, isteni, isteni...!!! Sokan nem szeretik a bárányt, mert "büdös birkaszaga" van. Hát igen, az a birka, aminek birkaszaga van. A bárány ellenben isteni finom. És persze tök drága, és húsvét előtt még drágább, és meg kell rendelni a piacon, ha biztosra akarunk menni. De egyszer van húsvét egy évben :)

Ez a recept (is) annyira egyszerű, hogy nem is érdemes szétszedni a leírást "hozzávalók"-ra és "elkészítés"-re. Szóval, így készültek:


A BÁRÁNY

A báránygerincet szétvágjuk a bordák mentén (ha voltunk olyan botor lények, hogy ezt nem tetettük meg a beszerzési forrásunkkal, akkor súlyos szívás elé nézünk. Ha nincs kisbaltánk otthon, akkor egy nagyobb késsel nagyjából bevágjuk a húst a csontig, majd a kést bent hagyjuk ott, ahol megakadt a csontnál, letesszük az asztalra vagy egyéb felületre, és egy nehezebb fadeszkával annyiszor ütünk rá, amíg a kés át nem viszi a csontot....).

Páclevet készítünk ízlés szerint, nálam ez olívaolaj, fokhagyma, rozmaring, bors és kakukkfű volt - sózni csak a sütés alatt sóztam. Egy-két órát pácoljuk, majd kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletűre felengedjük.

Egy száraz, nehéz vasserpenyőt nagy lángon felforrósítunk - a vasserpenyő a siker egyik titka, teflonserpenyővel inkább meg se próbáljuk, ahhoz túl drága az alapanyag -, és oldalanként 1-1 perc alatt megpirítunk rajta annyi bordát, amennyi kényelmesen ráfér. Ha a borda mindkét oldala megpirult, mérsékeljük a tüzet, néhány deka vajat dobunk a serpenyőbe és oldalanként kb. 3 perc alatt megsütjük a bordákat. Ha az egyik oldala megsült, megsózzuk és fordítjuk a másik oldalára - a másik oldalát akkor sózzuk, amikor kivesszük a serpenyőből a kész husit. Pár perces pihentetés után tálaljuk.


A JOGHURTOS-BAZSALIKOMOS KRUMPLIPÜRÉ

A krumplipürébe joghurtot és apróra vágott friss bazsalikomot keverünk :).

A krumplipüré hihetetlen jól variálható alaprecept. Az "alapot" általában úgy készítem, hogy az összepasszírozott főtt krumplihoz vajat, tejszínt, só-bors-szerecsendiót, esetleg egy tojást keverek. Ehhez mindenféle friss fűszert (lestyánt, kakukkfüvet, rozmaringot, ezeket vegyesen, vagy bármit, amihez kedvünk van), rukkolát, friss csírákat adhatunk, mind nagyon feldobja az alap-pürét.

A mostani verzióban tejszín helyett - házi készítésű, naná! - joghurt szerepel (annyi, amennyitől kellemes lesz az állaga), ízlés szerint egy picurka vajjal kiegészítve. Nekem olyan volt az ízlésem, hogy raktam bele vajat.


SERPENYŐBEN SÜTÖTT ZÖLDBAB

Ugyanabba a serpenyőbe, amiben a bárányt sütöttük, néhány evőkanálnyit kanalazunk a bárány páclevéből, felforrósítjuk, és a felengedett zöldbabot nagy lángon 10-15 perc alatt addig sütjük, amíg a külseje kicsit megbarnul. Só, bors, rozmaring (lehetőleg friss) megy rá, és rögtön tálaljuk. Kifejezetten elegáns, egyszerű, egészséges és nagyon jóízű köret.

2 megjegyzés:

  1. Eszterkém,

    nagyon guszta a bárányod, mindenképpen kipróbálom egyszer (főleg, hogy ilyen eccerű az elkészítése:)). Mondsza, a teflonserpenyő miért nem jó a célra?
    Ja, és ezer hála, hogy életben tarjátok a lapot. Akartam már írni, hogy kipróbáltam a lasagnareceptedet. Nem pont úgy, ahogy le van írva, csak egyféle darált húst használtam, és (bocsi) nem főztem a ragut türelem hiánya miatt csak kb fél órát, de az én Uram így is roppantul elégedett volt vele...:))Szóval köszönet az ötletért!

    VálaszTörlés
  2. Szia, Eszterke :)

    Húúú, hát nem tudom, miért nem jó.... Mindenhol olvasom, hogy gyorsan sütött húsokat nem szabad másban sütni, mint nehéz vasserpenyőben, mert az valahogy jobban tartja a hőt vagy hasonló... Mindenesetre a tapasztalat is ugyanezt mutatja, mert nekem a Jézuska hozott vasserpenyőt, előtte csak teflonnal próbálkoztam ezerszer - főleg steaksütésnél, nem báránynál -, és totál rossz lett mindig, rágós, száraz, béna. A vasserpenyő megkapása után mindent ugyanúgy csináltam, mint korábban, és jó lett.... szóval az én tapasztalatom is az, hogy ezekre a hirtelensütött nehezebb húsokra nem jó a könnyű serpenyő.

    Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a lasagna-t, tényleg egyszerűsített verzióban is működik, de egy ráérős hétvégén érdemes kipróbálni az eredetit is - eszméletlen, hogy néhány egyszerű konyhatechnikai megoldás mit hoz ki az alapanyagokból!!!!

    Jó főzőcskézést! :)

    VálaszTörlés