2010. február 14., vasárnap

Vodkanarancs-kehely

Sportolás közben kiválóan lehet ételekről gondolkodni. A bicepsz-szálkásítás vagy a futás nem foglalja le annyira az ember intellektusát, hogy más ne férne még mellé, ráadásul a sport valahogy arra készteti az embert, hogy viszonylag egészséges kajákon törje a fejét - különben minek ugye a sok küzdés meg izzadás :)

Ennek a vodkanarancs-kehelynek a gondolata egy kétórás step-órán született meg, a közelgő Valentin-nap és a kalóriaszegény főzés által ihletve. Az egész olyan, mint egy könnyű, narancsos-vaníliás joghurttal rétegezett tiramisu. Az ünnep miatt karamell-szíveket biggyesztettem giccsnek a tetejére.

Hozzávalók (2 bőséges vagy 4 szolid adaghoz):
8 db babapiskóta
2 nagyobb narancs
1 citrom
3 ek méz
4 ek vodka

A krémhez:
2 tojás sárgája
1 púpos ek cukor (ideális esetben vaníliás)
1/2 rúd vanília
1 csapott ek finomliszt
1,5 dl tej
2 dl krémes, jó minőségű joghurt (pl. Cserpes vagy Danone Aktívia)

A 2 narancs és a citrom héját egy kis lábosba reszeljük. A narancsokat a lábos felett kifilézzük, a filéket félretesszük. A filézés során a lábosba csöpögött narancsléhez hozzáadjuk a citrom levét, a vodkát, a mézet, és ha nincs legalább 1,2 dl az egész, akkor annyi narancslevet, amennyi ehhez szükséges. Az egészből kb. 10 perc alatt takaréklángon szirupot főzünk.

A krémhez a tejet felmelegítjük a vanília kikapart magjaival és a hüvelyével, langyosra hűtjük, a vaníliadarabot kidobjuk belőle. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáadjuk a tejhez és néhány perc alatt, folyamatosan kevergetve viszonylag sűrű krémet főzünk belőle. Ha kihűlt, hozzáadjuk a joghurtot és a szirupból 5 ek-nyit.

Jön az összeállítás: A babapiskótákat néhány pillanatra a szirupba mártjuk, majd a krémmel és a filézett narancsdarabokkal együtt tálkákba rétegezzük. A tetejére narancsfiléket és karamellszívet tehetünk - ez utóbbi úgy készült, hogy sütőpapírra formára szórt cukrot terítettem (a tésztakiszúró formák erre tökéletesek), majd a sütőben közepes lángon kb. 12-15 perc alatt karamellizáltam. Az összeállított kelyhet néhány órára hidegre tesszük, aztán fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése