2010. április 11., vasárnap

Londoni sajttorta szülinapra

Ez egy sima sajttorta Nigellától, csak most - kolléganőm szülinapja miatt - kapott egy kis díszítést. A torta vízfürdőben sül meg, így krémesebb, lágyabb az állaga, mint a sütőben levegőn sült verziónak. A képen is látható fekete pöttyök onnan származnak, hogy nagynéném ötlete alapján a vaníliás cukor készítésére cukorban tárolt, már kibelezett-kiszáradt vaníliarudat is ledaráltam a cukorral együtt, így a vaníliarúd héjából is vaníliás cukor készült. Praktikus egy módszer.

Hozzávalók:
a "tésztához"
15 dkg teljes kiőrlésű (vagy bármilyen) keksz,
7,5 dkg vaj

a "krémhez"
60 dkg krémsajt (Philadelphiát szoktak ajánlani, szerintem alsóbb kategóriással is finom lesz)
15 dkg cukor
3 egész tojás
3 tojássárga
1 rúd vanília
1,5 ek citromlé
1 citrom reszelt héja (ez az eredetiben nem szerepel, de szerintem nagyon jót tesz neki)

a "mázhoz"
1,5 dl tejföl
1 ek cukor
1/2 vaníliarúd

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kekszet összetörjük (robotgépben, kézzel vagy sodrófával), az olvasztott vajjal összekeverjük, és a tortaforma aljába nyomkodjuk (én 20 centis, tehát kisebb tortaformát használtam, de lehet a nagyobbat is, ekkor rövidebb lesz a sütési idő). A tésztával bélelt tortaformát fél órára hűtőbe tesszük.

A krémhez a hozzávalókat összekeverjük, ez kész. Felteszünk forralni egy teáskannányi vizet (ezt tényleg hasznos most megtenni, hogy a sütés kezdetekor ne kelljen a forró vízre várni).

A tortaformába öntjük a krémet, és a tortaformát két réteg alufóliával alul bevonjuk (ez azért kell, hogy a vízfürdőben ne folyjon be a víz a formába). Egy magas peremű nagy tepsibe tesszük a tortaformát, és köré öntjük a felforrt vizet. Az egészet berakjuk a sütőbe és egy óra alatt majdnem készre sütjük. A mázhoz összekeverjük a hozzávalókat, és ha letelt az egy óra, a torta tetejére kenjük. Elvileg ez egy szép fehér felső réteget eredményez, ami nálam sajnos nem jött össze, de ezt betudom annak, hogy piaci tejfölt használtam, ami a boltinál jóval folyékonyabb. A mázzal együtt további 10 percig sütjük. Ha kész, kivesszük az alufóliával bélelt tortaformát a tepsiből, és rácson hagyjuk kihűlni.

7 megjegyzés:

  1. Eszterkém, ez újra gyönyörű. Hihetetlen, milyen társasági élet folyik Nálatok az irodában :)Mindenesetre a Singergastro számára is gyümölcsöző;)

    VálaszTörlés
  2. És ha megengeded, a facebook olvasói számára is elérhetővé tenném!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok,megcsinálom! Gyöngyi

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, drágák vagytok! Eszterkém, természetesen tedd közzé, ahol jónak látod :))

    VálaszTörlés
  5. Én voltam a szülinapos! Nem csak nagyon szép volt, de tényleg nagyon finom is!
    Mégegyszer köszönet Eszternek!

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük a szülinaposnak a megjegyzést és a megerősítést!!! És számomra volt a megtiszteltetés :))

    VálaszTörlés