2010. április 12., hétfő

Sonkás ínyenc saláta

Nemrég voltunk egy olajkóstolón Dolce Vita szervezésében (szuper volt!), ott vettük Giuseppe-től a zseniális Frantoio Montecchia olajat, ami az alsó képen kicsit látszik is. Az olajkóstolón - azon kívül, hogy mintegy 1.500,- Ft-ért végigkóstoltunk 10 féle olívaolajat és végigettünk DV főztjéből 7 vagy 8 fogást - csomó érdekes dolgot megtanultunk az olívaolajról. Pl. azt, hogy az olajat az öntetet követően érdemes ráönteni a salátára (mindig csak keveset, de azt nagyon jól beleforgatni a levelek közé!), különben az olajjal bevont zöldekről lefolyik minden más. Lényeg a lényeg, ezzel a kóstolóval végleg megtértünk a minőségi olívaolajoknak.

Ez a saláta valami zseniális. Nem mondom, kicsit luxuskaja, de annyira, annyira jó!!! Az elmúlt héten kétszer ettük vacsorára, és férjem (!!!) azóta ismételten közölte, hogy ilyenre bármikor vevő. A lényeg, hogy minden hozzávalóból NAGYON JÓ minőségűt kell használni.

Hozzávalók a salátához:
25-30 dkg vegyes saláta
8 dkg nyers, szárított sonka, nagyon vékonyra szeletelve (nem kell, hogy pármai sonka legyen, én a jó minőségű húsvéti lapocka-sonkából készítettem!)
8 dkg parmezán
10 db koktélparadicsom, negyedelve

az öntethez:
1 kiskanál szardellapaszta
1,5 ek citromos ecet vagy citromlé
5 ek olívaolaj

Elkészítés: A salátát, a negyedelt koktélparadicsomot és a nagyon vékonyra szelt, nagyobb darabokra tépkedett sonkát összeforgatjuk egy salátástálban, és hozzáreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán a parmezánt. Az öntethez a szardellapasztát a citromos ecettel alaposan elkeverjük, ráöntjük a salátára és alaposan összeforgatjuk. A végén rácsorgatjuk az olívaolajat, frissen őrölt borsot tekerünk rá és ismét alaposan átkeverjük. Egy szelet pirítós, egy pohár bor - mennyei élmény.


2 megjegyzés: