2016. július 20., szerda

Sárgabarack lekvár - ahogyan mi készítjük

Évek (évtizedek) óta szinte minden nyáron készítünk baracklekvárt. Köszönhetjük ezt a kispesti fa bőséges termésének - már több, mint 30 éve termi gyümölcsét mindenki nagy örömére. A sokszor kipróbált recept a következő:

1 kg sárgabarack magozva, hámozatlanul  (mi nem hámozunk, már csak azért sem, mert olyan érett a barack, hogy nem is lehetne)
30 dkg cukor

A barackot a cukorral összekeverjük, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap feltesszük főni (kis lángon, hogy nehogy odaégjen), és addig főzzük, amíg hideg tányérra cseppentve a lekvár már nem folyik szét. Ha nincs idő egyszerre felfőzni, lehet a munkát több napra is elosztani (csak mindig forraljuk át). Tisztára mosott üvegekbe töltjük, celofánt teszünk rá, majd csavaros tetővel lezárjuk.
Tartósítószer nem kell bele. Az üvegeket a forró lekvárral a tetejükre állítjuk 5 percre, utána dunsztoljuk.

Idén 17 kg barackból készítettük, 21 üveg lett belőle. A lábas és a fakanál családi örökség, már nagyszüleink is ebben főzték a lekvárokat.

1 megjegyzés: