2010. január 24., vasárnap

Citrusos-sütőtökös mézeskalácsgolyók

Advent, karácsony, mézeskalács. Énekes baráti társaságunkban, a "Singers-"-ben ráadásul évtizedes hagyomány a közös mézeskalács-sütés, így a sütemény valóban elmaradhatatlan része az előkészületeknek. Aztán vége az ünnepeknek, és az ember ott áll a karácsonyfáról leszedett, megszáradt, töménytelen mennyiségű mézeskaláccsal, és azon töpreng, mi a manót kezdjen vele.

Az alábbi gyümölcsös, egészséges apróságot a hegyekben álló maradék, másrészt a sárgarépás sütigolyó ihlette. Szerintem a sok citrustól friss, üde, a mézeskalácstól és a sütőtöktől pedig épp kellően mély ízű, finoman fűszeres, isteni édesség. Ha a végén - mint az előtérben levő golyócskát - klementinszeletekkel is megtöltjük, még zamatosabb lesz. A gyümölcsös-egészséges nass léleknyugtató hatásáról már nem is beszélve:).

A receptje kissé hozzávetőleges, mert nagyban függ a rendelkezésre álló mézeskalács ízétől és állagától. Az alábbiakban azokat a mennyiségeket adom meg, amikkel én készítettem.

Hozzávalók:
15-20 dkg mézeskalács, durvára darálva
60 dkg sütőtök (nyersen mérve)
1 citrom
2 közepes méretű narancs
1/4 teáskanál őrölt fahéj

a hempergetéshez durvára őrölt mandula
a tálaláshoz esetleg néhány apró klementin

Elkészítés: A sütőtököt négybe vágjuk, megtisztítjuk, és fűszerezés nélkül a szokásos módon puhára sütjük a sütőben. Amikor langyosra hűlt, kivájjuk a megsült belsejét, és egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk mindhárom citrus reszelt héját, valamint a citrom és az egyik narancs levét. A másik, megkopasztott narancsot meghámozzuk, apróra vágjuk a húsát és azt is a sütőtökhöz adjuk. Kell ennyi citrus hozzá, hogy üde, frissítő legyen az íze. Hozzáadunk annyi mézeskalács-darálékot, hogy formázható masszát kapjunk, és ízlés szerint fahéjjal ízesítjük. (Ha a mézeskalács nem volt elég fűszeres vagy édes, akkor lehetséges tovább édesíteni mézzel vagy további fűszerekkel: szegfűszeggel, borssal, ánizzsal, vaníliával, ahogy ízlésünk diktálja).

A kész masszát néhány percig pihentetjük, majd 3-5 centi átmérőjű golyócskákat formázunk belőle. A golyócskákat durvára őrölt mandulába forgatjuk - nagyon jól megy a süti ízvilágához és a télies hangulathoz is. Ha ki akarunk tenni magunkért (netán tarkítani, színesíteni szeretnénk az alkotást:) ), egy-egy golyóbist hempergetés után kettévághatunk és a golyókkal azonos nagyságú klementinből vágott szeletekkel kis szendvicsekké varázsolhatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Eszterkém, ez gyönyörű... Nagy-nagy gratula a házi fotósnak is!
    Nálunk nem nagyon maradt mézeskalács, mert a nép szép lassan egy darabig eltüntetett mindent (na jó, még 4 db-ot sikerült megmenteni a legszebbekből), de sztem kekszgolyóval is helyettesíthető, csak akkor fűszerezni erősebben kell. Egyébként kedves történet, hogy Katy sógornőm a karácsonyra kapott doboznyi mézeskalácsot igen rövid idő alatt felfalta, amit a tesóm (lévén, neki nem jutott) némileg zokon vette. Mire a válasz: muszáj volt megenni, mert már kezdett megpuhulni :)) (sztem most evett ilyet életében először)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok ehhez a fantasztikus ötlethez.Biztos nagyon finom is. Kreativ elmére vall felhasználni a felhasználhatót. Más szerintem kidobta volna a mézeskalácsot. Őszinte elismerésem ehhez a csodálatos költeményhez. Gyöngyi a főzőiskolából

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lányok, köszönöm szépen a kedves megjegyzéseket! A fotósnak is továbbítottam az elismerést - szerintem is gyönyörűt produkált :)

    VálaszTörlés
  4. A kommentekből látom, hogy nem próbáltátok a karácsonyi maradék mézeskalácsot augusztusban megenni :-) Nálunk véletlenül maradt az egyik dobozban, hihetetlenül finom volt, puha, omlós és fantasztikus sikere volt a kismackóknál.
    Ez a recept nagyon izgalmas, két kedvencemet is ötvözi, így hamarosan ki is próbálom. Köszönöm nektek!
    További jó éneklést és főzést kívánok.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mackómama,

    köszönjük a jókívánságokat és a kedves szavakat! Remélem, ízleni fog a süti! :)

    Jó főzőcskézést!
    Eszter

    VálaszTörlés