Íme egy következő variáció a nagy szerelmemre, a quiche-re. Abszolút zseniális uzsonnának és sörkorcsolyának, és persze nagyon finom. Kisüthető volna egy nagy lepényként, de így, egyszemélyes adagokban az igazi partikajának - és további lehetőségeket nyit a muffin- és minimuffin-tepsi használatára. Stahl recept.
A recept előtt, csak a miheztartás végett, így néz ki a zsálya (már amennyire ebből a képből látszik...:)
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg jéghideg, apró kockákra vágott vaj
1 tojássárgája (ha nagyon nem tudjuk felhasználni a fehérjét, akkor elhagyható
néhány ek jéghideg víz
A töltelékhez:
20 dkg főtt füstölt sonka (vagy maradék sülthús)
1 ek szárított, morzsolt zsálya, vagy 3 ek aprított friss zsálya
2 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán
3 tojás
2,5 dl tejszín
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból a "szokásos módon" tésztát gyúrunk, legalább félórát lefóliázva pihentetjük a hűtőben, majd 3-4 mm vékonyan beleügyeskedjük a muffintepsi formáiba (nekem az a módszer szokott leginkább sikerülni, hogy a hurka alakú tésztából korongokat vágok, és ezeket az ujjaimmal addig lapítgatom, amíg a formát be nem fedi. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig elősütjük (én nem szoktam nehezéket tenni rá, mert sztem magától is megtartja a formáját).
A tészta elősütése alatt elkészítjük a tölteléket. A sonkát vagy sülthúst feldaraboljuk, és késes robotgépben jól összeaprítjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet nagyjából homogénre keverjük.
A tölteléket beletöltjük a félig megsült tésztakosárkákba, és további kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Legutóbb nagy tömegnek készítettem, dupla mennyiséget, minimuffin-formában. Idegőrlő tevékenység volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése