2009. augusztus 22., szombat

Csokis körtés sütemény

Egy szuper variáció a klasszikus körte-csoki kettősre, dr. Oetkertől (Kezdők süteményeskönyve). Omlós, csokis, a körte megsülve egészen dzsem-szerű lesz a süteményben, és mégsem túl édes - igazán nagyon finom. A könyv szerint körte helyett meggyel, sárgabarackkal is működik a recept. De hát itt a körte-idény, szóval hajrá! :)

Hozzávalók:
12 dkg étcsoki
12 dkg vaj
25 dkg liszt
3 ek sütőpor
20 dkg cukor
4 tojás
1 dl tejszín
a tetejére étcsoki, valamint érett, meghámozott, kimagozott, cikkekre vágott körte (citrommal bespriccelve)

Elkészítés: Az étcsokit és vajat mikróban folyósra olvasztjuk, és lehűtjük. A robotgépbe teszünk minden egyéb hozzávalót (a sütőport és a lisztet előtte összekeverjük), a végén a lehűtött csokis vajat, és a géppel néhány perc alatt egyneművé kevertetjük. Elég lágy tészta lesz belőle. A tésztát kb. 30x40 centis kivajazott tepsibe öntjük, és a cikkekre vágott körteszeleteket "cserépszerűen", azaz egymást félig (vagy, ha több körtével szeretnénk, háromnegyedig:)) fedve rárakosgatjuk a tésztára. A körtét érdemes csak az utolsó pillanatban meghámozni és felszeletelni, és citrommal meglocsolni - emiatt nem barnul majd meg, és az íze is pikánsabb lesz. Az egészet citrommal enyhén megpsricceljük, és kb. 30-40 perc alatt közepes sütőben (kb. 180 fokon) megsütjük.

Ha kihűlt, 5-8 dkg étcsokit néhány ek tejszínnel vagy néhány dkg vajjal megolvasztunk (önmagában - legalábbis nekem - a csoki sokszor nem olvad meg rendesen), és az olvadt csokiból kanállal csíkokat húzunk a sütire, amíg az egész csoki el nem fogy.

5 megjegyzés:

  1. Megcsináltam én is és tényleg nagyon finom!!!! Forrón is ellenálhatatlan! Zsuzska

    VálaszTörlés
  2. Többszöri elkészítés után állíthatom, hogy nagyon finom így is, úgy is, de a legeslegfinomabb akkor, ha a körte kellően (nagyon) érett. És nagyon sok. :)

    VálaszTörlés
  3. Eszterkém!

    Egy tündér vagy, köszönjük szépen a kedves dicséretet, és persze a szakmai tanácsot is!!! :))))

    EII

    VálaszTörlés