2009. szeptember 13., vasárnap

Sós stangli (lesvári dédnagymamától)


Hozzávalók: -75 dkg liszt
-1 kocka élesztő
-2 ek. olaj
-1 ek. só
-3,5-4 dl tej
-köménymag
-cukor

A z élesztőt langyos tejben megfuttatom, majd pár percig állni hagyom. A lisztbe apródonként beleöntöm és gyúrom, később az olajat hozzáadom és addig gyúrom, amíg a tészta már nem ragad. Közben a sót és a köménymagot is hozzáadom. Amikor a tészta kész, konyharuhával letakarom és meleg helyre teszem. Kb. 1-2 óráig kelesztem és amikor a tészta púpos lesz, liszttel leszórt gyúródeszkán kettévágom. Az egyiket kör alakúra nyújtom kb. 7 mm vastagságúra. Nagyon vékonyan bekenjük olajjal és nyolcfelé vágom. Nyolc darab, háromszöget kapok, amit sodró mozdulatokkal a az alapjánál felgöngyölítek. Így 16 db. kiflit készítek. Felvert tojással bekenem , sóval és köménymaggal beszórom, majd nem túl erős lángon a sütőben aranybarnára sütöm.
Vendégvárónak vagy gulyásleveshez kitűnő.

2 megjegyzés:

  1. Hoppácska, még egy dédnagymama! :) Welcome in the club, on behalf of the...:)

    Na de hol van az a Lesvár??? Lesvár utca, Lesvár major, Lesvár avarkori település, ilyeneket találtam - de mai települést nem nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Nem is találhatsz, mert a dédszüleim az utolsó lesvári lakók egyike volt. Egyébként Győr-Moson Sopron megyében volt, a mai Röjtökmuzsajtól kb 1,5 km-re az erdő szélén. A falubeliektől és az anyukámtól olyan szépeket hallottam a lesvári életről, mintha egy kis mesebeli világ lett volna.

    VálaszTörlés