2009. szeptember 13., vasárnap

Sós stangli (lesvári dédnagymamától)


Hozzávalók: -75 dkg liszt
-1 kocka élesztő
-2 ek. olaj
-1 ek. só
-3,5-4 dl tej
-köménymag
-cukor

A z élesztőt langyos tejben megfuttatom, majd pár percig állni hagyom. A lisztbe apródonként beleöntöm és gyúrom, később az olajat hozzáadom és addig gyúrom, amíg a tészta már nem ragad. Közben a sót és a köménymagot is hozzáadom. Amikor a tészta kész, konyharuhával letakarom és meleg helyre teszem. Kb. 1-2 óráig kelesztem és amikor a tészta púpos lesz, liszttel leszórt gyúródeszkán kettévágom. Az egyiket kör alakúra nyújtom kb. 7 mm vastagságúra. Nagyon vékonyan bekenjük olajjal és nyolcfelé vágom. Nyolc darab, háromszöget kapok, amit sodró mozdulatokkal a az alapjánál felgöngyölítek. Így 16 db. kiflit készítek. Felvert tojással bekenem , sóval és köménymaggal beszórom, majd nem túl erős lángon a sütőben aranybarnára sütöm.
Vendégvárónak vagy gulyásleveshez kitűnő.

4 megjegyzés:

  1. Hoppácska, még egy dédnagymama! :) Welcome in the club, on behalf of the...:)

    Na de hol van az a Lesvár??? Lesvár utca, Lesvár major, Lesvár avarkori település, ilyeneket találtam - de mai települést nem nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Nem is találhatsz, mert a dédszüleim az utolsó lesvári lakók egyike volt. Egyébként Győr-Moson Sopron megyében volt, a mai Röjtökmuzsajtól kb 1,5 km-re az erdő szélén. A falubeliektől és az anyukámtól olyan szépeket hallottam a lesvári életről, mintha egy kis mesebeli világ lett volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia sokat tudnál segíteni, lesvár Fertőszentmiklós felé volt az erdő szélén? Most szeretnénk felderíteni és dokumentálni az utókornak

      Törlés
  3. Szia!
    Úgy tudom, Röjtökmuzsaj és Csapod között volt.

    VálaszTörlés