2009. október 6., kedd

Fűszeres mandulás-sütőtökös sütemény

Igazi teához-kávéhoz való gyümölcskenyér, és az ipari mennyiségű sütőtök, a teljes kiőrlésű liszt és a méz miatt szerencsére kifejezetten egészséges is. A teázókban elterjedt sárgarépás sütihez hasonló jellegű, állagú és ízvilágú sütemény, szuperjó fűszerekkel megspékelve. A süti tésztájában levő rengeteg reszelt sütőtök íze - nem meglepően - nem kifejezetten érezhető, az inkább a tészta édességét és szaftos állagát biztosítja. Az alaptészta receptje Essen und Trinken ehavi receptesfüzetéből való, a fűszerezés viszont a saját hozzáadott értékem (az eredeti recept kizárólag vaníliás cukorra korlátozódott). A kardamomot ki ne hagyjuk belőle!!!

Hozzávalók:
50 dkg nyers sütőtök
20 dkg mandula
10 dkg simaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű (ehelyett lehet összesen 20 dkg sima is)
15 dkg cukor
2 ek méz
10 dkg vaj
1 csomag sütőpor
3 tojás
1 citrom reszelt héja és leve
1 kiskanál őrölt fahéj
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kiskanál őrölt kardamom vagy egész kardamommag mozsárban frissen megőrölve (inkább ez utóbbi persze)
esetleg néhány csepp mandulaaroma

Elkészítés: A sütőtököt lereszeljük (állítólag a héjával együtt is lehet, én nem voltam ennyire bátor és reszelés előtt meghámoztam). A mandula felét finomra, a másik felét darabosra őröljük. A kétféle lisztet összekeverjük a fűszerekkel (a citromhéjjal együtt, de a citromlé kivételével) és a sütőporral. A puha vajat a cukorral, a mézzel és a citromlével habosra keverjük, a tojásokat egyesével hozzáadjuk és azokkal is jól elkeverjük. A masszába először a kétféle darált mandulát és a lisztes keveréket, majd a végén a reszelt sütőtököt is hozzákeverjük.

Megsüthetjük egyesével muffinformákban vagy egyben vekni- vagy őzgerincformában is. Akármelyik változatot választjuk is, a kiválasztott formát a megfelelő védőpapírral (muffinpapír vagy normál sütőpapír) kibéleljük, és előmelegített sütőben, közepes tűzön (180 fokon) megsütjük. A kis muffinok 25-35 perc alatt kész vannak, a nagy formába töltött tészta nagyjából 60 percig sül.

Nálunk nagyon megy reggelire is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése