2010. február 9., kedd

Ráksaláta

Nincs mese, ez luxuskaja. De pont emiatt kiváló sátoros ünnepekre, tengeriherkentyű-imádók szülinapjára vagy bármely egyéb kényeztetésre. Hogy mennyire finom, arról csak egy történet. Családi vendégségre készítettem, és Apukám (aki igazi magyar emberként a szalonna-kolbász-hagyma szentháromságban éli az életét) először tartózkodott: "Merj csak Anyádnak, onnan majd én is megkóstolom". Hát megkóstolta, aztán kért belőle. Aztán kért még egy adagot. És megváltozhatott a gasztro-világképe, mert még elmentében is ezt mondogatta: "hát hogy ez a rák milyen jó volt, hát én nem is gondoltam volna... " :)

Készíthetjük koktélrákból vagy tigrisgarnélából - mindenkit biztatok, hogy fizetésnapon egyszer próbálja ki ez utóbbit, a különbség óriási, az íz zseniális. Ha rózsaszín az alapanyag, az előfőzött, ekkor sütésre sincs szükség. Ha szürkés-fehér, akkor nyers, ekkor sütnünk kell. És ha a nyersen nincs fej és a hátán egy szürkés csík, akkor a garnélánk konyhakész, nem kell pucolni - ha mindezek megtalálhatók, akkor fej lecsap, szürkés csík kihúz, és már dolgozhatunk is vele.

Hozzávalók:
30-40 dkg garnéla (pénztárcától függően több vagy kevesebb)
néhány gerezd fokhagyma
2 ek száraz fehérbor vagy vermut
1 dl majonéz (ideális esetben házi, de elmegy a bolti is)
1 ek ketchup
4 ek tejszín
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 nagy csomag salátakeverék (nálam madárbegysaláta és jégsaláta vegyesen)

A fagyasztott garnélát felolvasztjuk, szükség szerint tisztítjuk, és ha nyers, megsütjük a következő módon. Egy serpenyőt maxigázon felhevítünk, egy ek olívaolajat öntünk bele, és 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát néhány pillanatig pirítunk rajta. Rádobunk annyi garnélát, hogy egymás mellett kényelmesen elférjenek a serpenyőben, ne legyenek összezsúfolva. 1-1 percig sütjük mindkét oldalán. Nagyon gyorsan kész van, és szuperlátványos, ahogy szürkésből pillanatok alatt átvált a színük rózsaszínre. Ekkor hozzáadunk 1 ek fehérbort vagy vermutot, ezzel is sütjük még további 2 percig. Ezzel meg is volnánk. Ha előfőzött rákkal dolgozunk, azt csak lecsepegtetjük.

Az öntethez a majonézet, ketchupot, tejszínt, 1 ek alkoholt összekeverjük 1-2 gerezd nagyon apróra vágott fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

Összeállítjuk a salátát: a nagyobb darab rákok egy
részét ujjpercnyi darabokra vágjuk, néhány darabot egyben hagyunk. A rákot az öntettel összekeverjük, és ha úgy alakul, néhány órára nyugodtan magára hagyjuk (de nem feltétlenül szükséges). Tálaláskor összeforgatjuk a salátával, és ha olyanunk van, látványos formára rendezzük.


1 megjegyzés:

  1. Megindult a nyálelválasztásom, ahogy a bejegyzést olvastam... Balázska igen csípi az ilyeneket (hiába, úri gyomra van), a névnapja már elmúlt, de biztosan lesz alkalom meglepni ezzel a fincsi salival :) Pussz

    VálaszTörlés