2010. április 23., péntek

Csülök pékné módra, egy éjszakán keresztül sütve

Vendégségre készülve nincs kényelmesebb dolog, mint egy hatalmas cupákot megsütni. Nagyon egyszerű, egyben rém hálás partikaja. A világon semmi tennivaló nincs vele azon túl, hogy befűszerezzük és magára hagyjuk az alacsony hőfokra állított sütőben. Sok-sok órára, akár egész éjjelre is. Elismerem, ez rémisztően hangozhat annak, aki még nem próbálta. De bátorságunk jutalma olyan zamatos és szaftos, szétomló hús lesz, amit más módszerrel nem nagyon lehet előállítani. Reggel pedig isteni csülökillatra ébredünk, és mennyivel jobb csülökillatban enni a reggeli joghurtot, mint anélkül, ugyebár.

Hozzávalók 5-6 személyre:
2 csontos csülök
5 gerezd fokhagyma
1 ek szemes bors
1 ek egész kömény
1 ek só
1 kk erős pista vagy ízlés szerinti mennyiségű csili

1,5 kg krumpli
1 kg vöröshagyma
5 ek napraforgóolaj

Elkészítés: fűszereket mozsárban pasztává őröljük, és nagyon alaposan, mindenhol beledörzsöljük a megmosott és letörölt csülkökbe. A krumplit megmossuk, meghámozzuk és kb. 2x2 centis kockákra daraboljuk, a hagymákat felnegyedeljük. A hagymát és a krumplit egy nagy tepsibe tesszük, sózzuk, hozzáöntjük az olajat, és az egészet elkeverjük. A befűszerezett csülköt ráültetjük a krumplira, és előmelegített, forró (220 fokos) sütőbe toljuk. Fél óra elteltével alacsony hőfokra állítjuk a sütőt, alufóliával lefedjük a tepsit és addig sütjük, amíg a krumpli kész nem lesz (kb. további egy óra). Ekkor a hús még sehol nincs persze.

Most jött el a beharangozott lassú sütés ideje. A húst átköltöztetjük egy másik nagy tepsibe, a krumplis tepsit félretesszük, ez kész. A húsos tepsit visszatesszük a sütőbe, a létező legalacsonyabb fokozatra állítjuk, és lefedve 6-8 órán keresztül sütjük. Ha letelt a csülök ideje, megnézzük, hogy elégedettek vagyunk-e az eredménnyel. Ha igen, a csülköt visszaköltöztetjük a krumplira, hozzáöntünk ízlés szerint a kisült hús zsírjából-levéből (ennek a mennyisége egyenesen arányos a vendégségben elfogyasztandó alkoholéval), és lefedetlenül további 15-20 percig magas fokozaton sütjük, hogy pirosra süljön. Ha vendégségbe készítjük, ezt az utolsó lépést hagyhatjuk a vendégek érkezése előtti pillanatra is. Egy kis kenyér és savanyúság vagy friss saláta mehet hozzá köretnek.

4 megjegyzés:

  1. Ez csodálatos, gyönyörű

    Bírtál éjjel aludni, mert én biztos azon rettegtem volna, hogy leég vagy a kaja vagy a lakás :))))

    VálaszTörlés
  2. Bianka, köszönöm szépen!!!:))

    Persze, bírtam. Először kicsit izgi, aztán hozzászokik az ember a gondolathoz. Már a férjem is hozzászokott. Azt hiszem :))

    VálaszTörlés
  3. Imádom! Az a bökkenő, hogy a "normál adag" kb negyedével jóllakom és otthon csak én szeretem ... így általában vendéglőben szoktam kérni, mert a hentes bután nézne, kérek szépen egy negyed csülköt kérésre.

    Nagyon guszta, idáig érezni az illatát ... hm ... az íze sajnos nem jön a képernyőn, hiába nyalogatom :)

    Ugye, csak az utolsó 15-20 percet sütöd fedetlenül?

    Én húslevest szoktam gyöngyözve főni hagyni éjszakán át :)

    VálaszTörlés
  4. Garffyka, sokkal nagyobb bökkenő, ha az ember dupla adagot is be tudna burkolni belőle :))) A húslevest még nem próbáltam így, igazából fogalmam nincs, miért, de nagyon jó ötlet, legközelebb azt is magára hagyom:)

    Az első félórában is fedetlenül sütöttem, és az utolsó 20 percet, igen, pontosítom is a bejegyzést, köszi szépen.

    VálaszTörlés