2010. április 5., hétfő

FONOTT KALÁCS




Ezeket a húsvéti kalácsokat édesanyám régi receptje alapján sütöttem, nagyon könnyű a tésztája, még három nap múlva is finom puha marad. Nem túl édes, nem túl sós, tehát pont jó. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a kalácsot!
3 dkg élesztő
2 ek. kristálycukorral és 9 dl folyadékkal felfuttatom, ami 4,5 dl tej, 4,5 dl víz.
10 dkg vaj
5 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 kg sima liszt és egy kevés a belisztezéshez
A friss élesztőt morzsoljuk bele a 9 dl langyos cukros folyadékba, és futtassuk fel.kb. 15 perc
Öntsük az élesztős folyadékot egy nagyobb tálba, majd keverjük bele a vajat, sót, cukrot. Adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk lágy tésztává. Szükség esetén szórjunk még rá lisztet.
Gyúrjuk cipóvá, és 10 percen át dagasszuk. Ha már kellenően sima és ruganyos, tegyük olajjal kikent tálba, és fedjük le olajjal megkent háztartási fóliával. Hagyjuk kétszeresére kelni.
Kenjünk ki és lisztezzünk be formát ez lehet őzgerinc, keskeny jénai, vagy gyümölcskenyér forma, Gyúrjuk át újra a tésztát 2-3 percig és osszuk három részre, majd ezt egyenként három részre, és sodorjuk meg a fonatokat. Fonjuk össze, tegyük a sütőedénybe, és kenjük meg tojássárgájával, majd hagyjuk még 20 percet pihenni, majd tegyük a sütőbe. 200 fokon 50 perc.
Ebből a mennyiségből 3 kalács lesz. Őszintén ajánlom mindenkinek!
Készítette: M. Brátán Gyöngyi a http://www.fozoiskolamind.hupont.hu és a http://www.fozzkeveremkavarom.network.hu honlapok üzemeltetője.

4 megjegyzés:

  1. Hát ezek nagyon jól néznek ki. Mindenképp elkészítem majd őket, még jövő húsvét előtt :). Most egy tejszínes recept alapján csináltam húsvétra kalácsot, és az íze nagyon finom is lett, de nem találtam elég foszlósnak és könnyűnek :(, szóval pont jókor jön a recept! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek! Még érzik az illatuk :)

    VálaszTörlés
  3. Legutóbb húsvétra készítettem el. Nagy sikere lett, és még napok múlva is finom volt! Persze, azért túl sokáig nem tartott ki :) Én nagy tepsiben készítettem, és szét is terült a kalács, nem lett ilyen szép. Ezt viszont senki sem tette szóvá :))

    VálaszTörlés