2010. március 26., péntek

Hamburgerzsömle

Miután megismertem és elkészítettem ezt a receptet, újabb rejtély került fel a gasztro-rejtélyek listájára. Méghozzá, hogy hogyan vehetünk akár egyetlen zacskó készen kapható hamburgerzsömlét, mikor ilyen egyszerű házilag legyártani, és EKKORA a különbség. A különbség ugyanis elképesztően nagy. A házi hambucizsömle puha, nem morzsalékos, kellemesen édeskés, és van némi finom sült íze, ami ugye a készen kaphatóról legkevésbé sem mondható el.

Limara receptje alapján, kisebb módosításokkal, akinek sok-sok receptjéért áldassék a neve, de ezért különösen.

Hozzávalók:
1 dl langyos tej (eredetiben 2 dl)
3 ek. cukor (eredetiben 2 ek)
1 púpos tk. só
40 g olaj
1 tojás
200 g joghurt (eredetiben 10 dkg)
60 dkg liszt
4 dkg élesztő (eredetiben 2, de rettegtem annyival megcsinálni, így dupláztam)
a tetejére 1 tojás felverve, szezámmag


Elkészítés
: A hozzávalókból a "szokásos módon" tésztát gyúrunk. Azaz az élesztőt a langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A liszttel, az egész tojással és a többi hozzávalóval egy habüstben összegyúrjuk, hogy a tészta elváljon az edény falától, és a biztonság kedvéért a konyhapulton további 5 percig gyúrjuk-dögönyözzük. Visszapakoljuk a bucit az olajjal kikent tálba, megforgatjuk benne, hogy mindenhol bevonja az olaj, majd langyos, nem huzatos helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és ízlésünktől függően 8-12 darabra osztjuk a tésztát, és zsömlét formázunk belőlük. Limaránál egy szuper kis videó is van a formázásról, nagyon ajánlom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, de előtte a sütőpapírt olajjal megkenjük (az olajjal kikenés ezúttal a zsömle ízének tesz jót, nem a leragadás miatt fontos). Ismét duplájukra kelesztjük, megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Az eredeti itt.

2 megjegyzés: