2010. március 23., kedd

Sütőtök-alma ivólé

Nagyanyáink "frissen facsart narancsleve", üdítő vitaminbomba a téli-koratavaszi hónapokban, mikor még alig van szezonális zöldség és gyümölcs. A leturmixolt sütőtök-alma hígítás nélkül gyümölcspürének is kiváló. A recept egy régi Magyar Konyhából származik, a diabetikus-egészségtudatos rovatból:)

Hozzávalók:
1/2 kg sütőtök
1/2 kg alma
1 l víz
1 citrom
3 ek méz
csipetnyi só és szerecsendió

Elkészítés: A sütőtököt feldaraboljuk (hámozni nem kell), a belsejét kivájjuk, és sütőpapírral borított tepsire tesszük. Középforró sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Ezután mellérakjuk a megmosott, héjasan hagyott, négy darabba vágott almákat is. Nagyjából további 20 perc - fél óra múlva a sütőtök és az alma is elkészül. Ha megsültek, kivesszük a tepsiből őket és legalább langyosra hűtjük. A sütőtökről lehúzzuk a héját, az almákból pedig kiügyeskedjük a magházukat és a szárat. Leturmixoljuk őket a víz és a méz társaságában, majd hozzáadjuk sót, nagyon kevés reszelt szerecsendiót, a citrom reszelt héját és a kifacsart, átszűrt levét. Egy nagy kancsóba töltjük és felengedjük a maradék vízzel. Ízlés szerint tovább édesíthető-hígítható, esetleg fahéjjal ízesíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése