2009. március 22., vasárnap

Tarte Tatin, a felfordított almatorta

2004-es párizsi utazásunk első estéjén házinénink igazi francia vacsorát adott, melyből nem hiányzott a sajt (ügyelve a tőle hallott francia közmondásra, miszerint "a nap amikor nem ettünk sajtot olyan, mintha nem sütött volna a Nap"), majd következett – életünkben először – az alábbi desszert, amelyet a Wikipédia szerint eredetileg a Tatin szállodában készítettek 1898-ban. A vendégek körében aratott siker először az étterem specialitásai közé emelte a fejjel lefelé készült almatortát, majd a helyszíni kóstolás nyomán a párizsi Maxim étterem tulajdonosa tovább emelte saját étlapjára. A további emelkedést a világhír felé már magától értetődően biztosították a Maxim vendégei. Azonos módon készíthető a torta akkor is, ha alma helyett körtét, barackot, ananászt vagy akár paradicsomot és hagymát alkalmazunk.


Hozzávalók:

250 g omlós tészta
125 g cukor
125 g vaj
4 kemény, savanykás alma felnegyedelve (a recept szerint nem meghámozva, mi azért meghámoztuk)
tejszín a tálaláshoz




A vajat és a cukrot egy kb. 24 cm átmérőjű tűzálló tálban (én vasserpenyőt használtam) közepes lángon kb. 5 percig hevítjük, amíg a karamellizált cukor világosbarna színű lesz. Ekkor levesszük a lángról, és a felnegyedelt almákat héjukkal lefelé tesszük a masszába. Igyekezzünk minél több almát a lehető legesztétikusabban egymás mellé tuszkolni! A serpenyőt visszatesszük a tűzre, és 2 percig pároljuk az almákat. A tésztát lisztezett gyúródeszkán a serpenyő méreténél kicsit nagyobb, kerek koronggá nyújtjuk, majd az almákra helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy tésztát a serpenyő szélénél az almák közé is nyomkodjuk be, hogy az almák teljesen be legyenek fedve. Előmelegített sütőben, 200 ° C-on 20-25 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. (Ha alacsony serpenyőt használunk, az alma leve lehet, hogy kicsit ki fog csöpögni, ezért érdemes alá egy tepsit tenni.) Miután megsült, 10 percig hűlni hagyjuk, majd egy tányérra borítjuk. Melegen, tejszínnel tálaljuk.


Hozzávalók egy adag omlós tésztához (2 almatortához elég):

250 g liszt
1 tojás
125 g margarin
65 g cukor
1 csomag vanílás cukor vagy fél kk reszelt citromhéj


A tésztához hideg hozzávalókat használjunk! A lisztet egy tálba szitáljuk. A feldarabolt margarinnal, a tojással és a többi hozzávalóval gyorsan, de nagyon alaposan eldolgozzuk, és a tésztát folpackba csomagolva legalább fél óráig a hűtőgépben pihentetjük.


Mi a tortát vajas tésztával készítettük, és a célnak az is nagyon megfelelt.


Tábla a Hotel Tatin előtt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése