2009. június 13., szombat

Spenótos indiai


Íme egy indiai recept, amit Angliában tanultam egy indiai-angol családtól. Nem az az "összekeverem-kész" étel, de olyan finom: római kömény, koriander, kardamom, megspékelve egy kis gyömbérrel, érzitek az illatokat?:) Nagyon indiai..

Hozzávalók:

8 ek. olaj
1/4 kk. egész bors
6-7 db egész szegfűszeg
2 db babérlevél
6 db kardamom
150 g hagyma
6-7 gerezd fokhagyma
900 g csirkemell
2 kk. őrölt római kömény
1 kk. őrölt koriander
2 cm gyömbér, meghámozva, kis darabokva vágva
2 kk. só
6-7 ek. joghurt vagy főzőtejszín
900 g spenót (friss vagy fagyasztott)
1/2 kk. garam masala

Elkészítése:

Felmelegítjük az olajat egy olyan serpenyőben, aminek kicsit magasabb a pereme. Amikor felforrósodott az olaj, beletesszük az egész borsot, szegfűszeget, babérleveleket és a kardamomot. Egyszer átkeverjük, aztán mehet is bele azonnal az apróra vágott hagyma, fokhagyma és a gyömbér. Ma reggel vettem frisset, mégiscsak most debütálok! nade csináltam én már Kotányi őrölt gyömbéréből is..

Addig kevergetjük, amíg a hagyma enyhén barnás színt nem kap. Én eközben vágtam fel a húst, 1,5X1,5 cm-es kockákra kb. Mielőtt elfelejtem: nemcsak csirkéből lehet elkészíteni, lehet bárányból is, de akkor többet kell a végén főni hagyni. Most mehet bele a római kömény, koriander és 1 kk. só (a második kanál só később jön) és egy kanál joghurt. (Itt már isteni az illata)

Ekkor kezdődik a tejszínes játék: percenként egy kanál tejszínt adunk a húshoz és megkeverjük. Ezt addig folytatjuk, amíg fel nem dolgozzuk az össze tejszínt. Ezután 5 percig csak kevergetjük és várjuk, hogy a hús picit barnás színt kapjon.

Most hozzáadjuk a spenótot és a maradék 1 kanál sót. Keverjük, főzzük 5-10 percig (hogyha fagyasztott spenótunk van, akkor addig amíg fel nem olvad a tábla) aztán kis lángra tesszük és ha csirkéből készül az ételünk, akkor 30 percig, hogyha bárányból, akkor 1 óra 10 percig főzzük fedő alatt.

Megkóstoljuk, hogy puha-e a hús és ha igen, akkor hozzáadjuk a garam masalát. Ebből mindig csak egy kicsi kell, de olyan finom édes illata na meg íze van, érdemes beszerezni. Mostmár fedő nélkül 5 percig keverjük közepes lángon. Itt az a cél, hogy végül egy sűrű zöld szószt kapjunk. Rízzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Szia, Lindácska!

    Éljél, hogy megjelentél! És pláne, hogy autentikus indiai étellel jelentél meg!!! :) Hmmm, már most éhes vagyok :))

    Hatalmas kedvencem a "palak paneer" nevű, spenótos-házisajtos étel, de még sosem néztem utána a receptjének. Nem tudod véletlenül, hogy ha ugyanezt hús helyett valami hőállóbb sajttal készítjük, akkor abból palak paneer lesz? Vagy ha nem, akkor nem tudod véletlenül a receptjét?

    Eszter II

    VálaszTörlés
  2. Eszter, szia!!

    Sajnos még nem ettem palak paneer-t, de utánanéztem a receptnek és rátaláltam egy indiai hölgy honlapjára. Nagyon jó stílusban ír és nemcsak a palak paneer receptjét írja le, hanem magát a paneer-t is (nézegettem a blogot és láttam, hogy Te szereted magad kikeverni, összeállítani a hozzávalókat is, wow:)

    Íme tehát a recept:
    http://indianfood.about.com/od/vegetarianrecipes/r/palakpaneer.htm

    az oldal alján találod a paneer receptjét (különben 15 perc alatt el is készül):
    http://indianfood.about.com/od/menus/r/paneer.htm

    VálaszTörlés
  3. Lindácska,

    azt nem is kérdeztem, hogy hogyan hoztad össze ezt a vékony fényképet a fűszerekről? Mert én semmi ilyen varázslást nem ismerek sajnos - csak a három adott méretből (nagy, közepes, kicsi) tudom kiválasztani a valamelyiket, és passz... de ez a vékony láthatólag nem sablonméret...

    Köszi :)
    Eszter, aki visszatért

    VálaszTörlés