2009. december 26., szombat

Croissant házilag




Leveles tészta házilag. Ilyennek is csak karácsonykor áll neki az ember :)

Finom? Isteni. Főleg frissen, melegen, langyosan. Esküszöm, mint egy francia pékségben.
Macerás? Nem vészes. Háromszor kell keleszteni és kétszer hajtogatni, az elkészítési ideje kb. nyolc óra. Mindez elég rémesen hangzik, de ebből aktívan max. egy (na jó, másfél) órát kell küzdenünk, és a hajtogatás kifejezetten egyszerű dolog.
Nehéz elkészíteni? Határozottan könnyű. Kis túlzással agglegény-fokozat.

A recept a Szakácsok könyvéből származik. Aztán még az elkészítés előtt észrevettem, hogy Fűszeres Eszter és Zsuzska is elkészítették már pont ugyanezt a receptet, így elolvastam az ő tapasztalataikat is. A vége az lett, hogy a Szakácsok könyve alapján készítettem, de víz és tejpor helyett tejszínes tejjel. Az eredménnyel rendkívüli módon meg voltam elégedve. Készítettem sima, mazsolás, étcsokis és tejcsokis változatot is.

Hozzávalók (24 darab):
60 dkg rétesliszt
12 g friss vagy 7 g szárított élesztő
12 g só
75 g porcukor
35 g igen puha vaj
2 dl tej (szükség szerint még max. egy dl)
1 dl tejszín
325 g hideg vaj

Hozzávalók a töltelékekhez: rumba áztatott mazsola, tejcsoki, étcsoki

Elkészítés: A tejet és tejszínt összekeverjük, langyosra melegítjük és feloldjuk benne az élesztőt. Szitáljuk a lisztet a robotgép keverőtáljába (ha bírja a robotgép a dagasztást... az enyémet csak ritkán használom dagasztásra, mert küzd vele, inkább kézzel szoktam dagasztani, de azt valahogy mindig hamar megunja az ember. Most nem akartam kockáztatni, hogy a kevés dagasztás elrontja az eredményt, inkább géppel dagasztottam, és leállítottam időnként a gépet). Kever­jük bele a sót, a cukrot, a puha vajat, és a feloldott élesztőt. Dagasszuk össze a géppel - ha a tészta túl kemény, adjunk hozzá annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Dagasztgassuk szorgalmasan a géppel pár percig, a végén kézzel gyúrjuk át.

Kelesztés 1: Takarjuk le folpackkal az összeállított tésztát, és szobahőmérsékleten pihentessük 1-1,5 óráig.

Kelesztés 2: Amikor a tészta a kétszeresére kelt, vegyük ki a tálból, dagasszuk át, majd tegyük vissza. A tálat takarjuk le folpackkal, és hűtőben pihentessük a tésztát 1—1,5 óra hosszat. Vegyük ki a tálból, ismét dagasszuk át, megint takarjuk le, és 30 percre tegyük a mélyhűtőbe.

Hajtogatás 1: Vegyük ki a tésztát a mélyhűtőből. A kemény vaj felét addig gyúrjuk, amíg meglágyul (ez elég vicces folyamat, én elképzelni sem tudtam, de teljesen jól működött). Belisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát olyan téglalappá, amely háromszor olyan hosszú, mint széles. A vajat helyezzük a tészta alsó szélére, és tenyerünkkel addig nyomkodjuk, amíg a téglalap kétharmadát befedjük vele (tehát figyelem, a tészta csak kétharmadáig lesz vajas). Hajtogassuk úgy a tésztát, hogy először a vajazatlan felső harmadát hajtjuk le, majd erre kerül az alsó harmada. Bár a recept nem írta, itt én még egyszer félbehajtottam, ezúttal vízszintesen. A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba. Pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.

Hajtogatás 2: Nyújtsuk ki a tésztát ugyanolyan téglalappá, mint az előbb, és kenjük rá a vaj megmaradt részét. Ugyanúgy hajtogassuk háromba, azután csomagoljuk folpackba. Pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.

Kelesztés 3: Lisztezzük be a munkalapot, és nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra. Éles késsel vágjunk belőle 20 cm-es magasságú, 12 cm-es alapú háromszögeket. A formázáshoz tegyünk magunk elé a háromszöget úgy, hogy a talpa legyen felénk, csavarjuk fel, majd a végeit hajtsuk be, hogy kifliformát kapjunk. A töltött változatokhoz a csokit törjük kb. 4x2 centis darabokra, és a croissant-ok talpához közel a tejcsokisba tejcsokit, az étcsokisba étcsokit teszünk, úgy csavarjuk fel őket. A mazsoláshoz a mazsolával ritkásan beszórjuk a tésztát, felcsavarjuk. A croissant-okat tegyük egymástól 5 centire egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Szobahőmérsékleten kelesszük 1 ½ -2 órát. Ezt követően egy hónapra lefagyaszthatjuk egy részét.

Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (gáz: 8-as fokozat). Egy felvert tojással kenjük meg a croissant-okal, majd tegyük a sütőbe, és csök­kentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra (gáz: 5-ös fokozat). Süssük 20 percig. Ekkor vegyük ki, és rácsra rakva hagyjuk kihűlni őket.

A csokis változatokat önmagukban, a simát és a mazsolást sűrű vaníliasodóval kínáljuk. Bon appetit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése