2009. december 11., péntek

Cukrozott narancshéj

Íme, a korábban beharangozott cukrozott narancshéj receptje. Hihetetlen takarékos háziasszonyoknak érezhetjük magunkat, ha ilyent gyártunk házilag, mert ugye nem megy pocsékba a megevett-megivott narancsok héja, ráadásul az eredmény meglepően sokoldalúan felhasználható. Az ember erre csak akkor jön rá, ha a cukrozott narancshéj legyártása után olyan receptet keres, amibe felhasználhatja az alkotását - egyáltalán nem lesz nehéz dolga. Ötletadónak legyen elég egyelőre a "naptorta", a moszkauer és a narancsos karácsonyi bonbon, e nemsokára jön még más is. Ja, és nagyon fincsi.

Én Stahl Judit receptje alapján készítettem, amit az alábbiakban változtatás nélkül leírok. Ma hallottam egy másik receptet is, amelyben a narancshéjat először 3 napig hideg vízben kell áztatni (hogy a kesernyésségét elvegyük), majd cukorszirupot gyártani és abban szintén 3 napig punnyasztani a narancshéjat. Az alábbi egy jóval gyorsabb recept (mondjuk így sem 10 perc...), ezért maradok is ennél.

Hozzávalók:
6 félbevágott narancs héja
50 dkg cukor
kb. 20-30 dkg cukor a "hempergetéshez"

Elkészítése: A narancshéjakat alaposan megmossuk, és felvágjuk kb. 1 centi vastag csíkokra. A fehér, szőrös bundát megpróbáljuk a lehető legalaposabban levágni róluk, hogy lehetőleg csak a narancsszínű héj maradjon. Egy fazékba hideg vizet engedünk, belerakjuk a narancshéjakat, erős tűzön felforraljuk, 1-2 percig forraljuk a rakományt, majd leszűrjük a narancshéj-darabokat, a forralóvizet kiöntjük. A fazékba újra hideg vizet engedünk, ismét belerakjuk a narancshéjakat, újból felforraljuk, leszűrjük, stb. Mindezt legalább 4-szer megismételjük. Ez az egész eljárás arra való (mint az alternatív megoldásban a 3 napig áztatás), hogy a narancshéj ne legyen keserű.

Ha a kesertelenítésen túl vagyunk, úgy az eddig
használt fazékban fél liter vízből és fél kg cukorból szirupot főzünk, azaz a cukrot feloldjuk a vízben. A szirupba belepakoljuk a narancshéjakat, és takaréklángon főzzük legalább 1 órán keresztül. Ezt követően leszűrjük és jól lecsöpögtetjük a narancshéjakat, és egy nagy tálcára cukrot szórunk. A cukorban alaposan meghempergetjük a narancshéjakat, hogy minden oldalukat jól bevonja a cukor, és kb. egy nap alatt megszárítjuk őket. És íme, a végeredmény:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése