2010. március 5., péntek

Moszkauer

Hogy milyen alapon nevezik el a cukrászdák az adott süteményüket moszkauernek vagy florentinnek, erre sose fogok rájönni. Szerintem véletlenszerűen. Van, ahol a fehércsokis a florentin, a normál a moszkauer; de van, ahol más a választóvonal. Ahol meg csak az egyiket tartják, ott aztán meg pláne abszolút következetlen és kiismerhetetlen a névadás logikája. Mindenesetre szerintem a kettő egy és ugyanaz. Én Stahl "legeslegjobb" moszkauer receptje alapján készítem, ő moszkauernek hívja, így nálunk moszkauer. Egyetlen változtatást ejtettem csak a dolgon: egy marék aszalt gyümölcsöt is beleszórok, mert így még finomabb. Kiváló recept a házilag készített cukrozott narancshéjunk elhasználására.

Hozzávalók (20-25 darabhoz)
10 dkg dió, mandula és mogyoró (összesen)
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg vaj
5 ek tejszín
5 dkg cukor
3 dkg liszt
egy kis marék aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, barack, szilva, stb.), apróra vágva

a mártáshoz csoki (ét-, tej- vagy fehér, szívünk vágya szerint) és néhány dkg vaj

Elkészítés: A csonthéjasokat durvára daráljuk a turmixgépben, a cukrozott narancshéjat nagyon apróra, az aszalt gyümölcsöt félkörömnyi méretűre vágjuk (kisebb szemű mazsola maradhat egyben is). Egy láboskában alacsony lángon összeolvasztjuk a vajat, a tejszínt és a cukrot, majd ha egynemű a massza, akkor jöhet bele az összes többi, azaz a csonthéjas-keverék, a liszt, az aszalt gyümölcs és a cukrozott narancshéj. A masszát jól összekeverjük, és kész vagyunk. A massza talán kicsit folyékonynak tűnik, de ne rakjunk bele több lisztet - végül is vékony tallérkákat akarunk készíteni, nem gombócokat. Elég kis adagnak tűnik, de ne izguljunk - tömény édesség, ebből az adagból valóban kijön a 20-25 süti.

A tepsibe sütőpapírt rakunk, és csapott evőkanálnyi mennyiségeket pakolunk a papírra egymástól legalább 5 centire. A massza kicsit szétfolyik, de ha nem tenné, akkor egy bevizezett kanál hátával szét is lapítjuk kb. 1 centi vastagságúra. A 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket (figyeljünk rájuk, vékonyak és hamar megégnek!).

A csokizáshoz a csokit és a vajat egy tálkában a mikró közepes fokozatán óvatosan, egyszer-kétszer kivéve és megkeverve összeolvasztjuk. Ha meghűltek a sütik, az olvadt csokiba mártjuk őket, vagy (ami nekem még jobban bejött) egy kanállal olvadt csokit kenegetünk az egyik oldalukra. Ha a csokimáz megdermedt, ehetjük őket.

2 megjegyzés:

  1. Az egyik legkedvencebb sütim :)!!! A Te recepted alapján is megcsinálom, míg van narancs. De jó! :)

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy benéztél! :) Kíváncsi vagyok, hogyan ízlik, majd számolj be róla!

    VálaszTörlés