2010. március 12., péntek

Ketchupos csirkeszárnyak

A férjem abszolút kedvence. Minden party befutó hapsikajája. Jár még hozzá egy márványsajtos mártogatós, ami a fotóról sajnos lemaradt, de nagyon feldobja az ételt! By Stahl.

Hozzávalók:
1 bő kiló csirkeszárny

a mázhoz:
3 dl ketchup
2 gerezd fokhagyma, zúzva
0,5 dl sör (elhagyható, bár jópofa dolog fél deci sörért kibontani egy flaskát és a "maradék" 4,5 decit főzés közben elszlopálgatni:) )
1,5 tk morzsolt oregano
só, ízlés szerint némi cayenne bors vagy erős pista

a mártogatóshoz:
15 dkg márványsajt
2 dl házi tejföl (vagy 1 dl tejföl és 1 dl tejszín keveréke)

Elkészítés: A sütőt 230 fokra melegítjük. A mázhoz a hozzávalókat egy nagy vájlingban, amibe a csirkeszárnyak is bele fognak férni, összekeverjük, ez kész is van. A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, a forgójuknál három darabba vágjuk őket. A legkisebb részt, a végét ehhez az ételhez nem használjuk fel, így vagy kiadjuk a macskának/kutyának, vagy lefagyasztjuk egy későbbi húsleveshez. A másik két darabkákat alaposan beleforgatjuk a mázba, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket úgy, hogy lehetőség szerint ne érjenek egymáshoz. Kb. félóra alatt megsütjük őket a forró sütőben.

Közben elkészítjük a mártogatóst azzal a bonyolult konyhatechnikai eljárással, hogy összekeverjük őket. Ennyi az egész, de olyan összetett, fifikás íze van, hogy a férjem egész addig azt hitte, hogy valami bonyolult hosszadalmas dolog előállítani, míg legutóbb ő maga nem készítette el - nagy volt a meglepődés: "hát ez ILLLLLYYYEN EGYSZERŰ....?!":)

Ha kész a mártogatós és megsültek a szárnyak, tálalunk. Hidegen vagy melegen is ehetjük, és ez úgy történik, hogy a szárnyakat belemártogatjuk a szószba.

3 megjegyzés:

  1. Eszterkém, ez a ketchupos csirkeszárny tényleg remek. Mi Gyöngyivel csináltunk ilyet, mézet is kevertünk a mázba, és bacon szalonnán sütöttük meg. És nagy-nagy siker lett nálunk is (meg ha jól tudom, más családokban is). És tök jó, hogy kicsit javítasz az egyensúlyon, gyengék vagyunk (így blogilag) húsételben, kicsit jó felturbózni a választékot! Pussz

    VálaszTörlés
  2. Eszterkém, nem tom, mit csináltál a bloggal, de újra olvashatóak a linkek! Köszi! Ja, és én is mennék a koncertre :)

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, módosítottam a feliratok színeit... lehet, hogy eddig ugyanolyan volt a felirat színe, mint a háttér...? de akármit is tettem, véletlen volt :))

    VálaszTörlés