2010. március 6., szombat

Császármorzsa



Gyerekkorom ízvilágát (klasszikus, monarchiabéli) idézi a legutóbbi főzőiskolás mű. A korrekt megnevezés daramorzsa lenne, de Magyarországon a smarni (Kaiserschmarrn) ezt az ételt jelenti. Ausztriában a császármorzsát liszttel készítik, és minden valamire való etetőhelyen meg lehet kóstolni - és érdemes is, mert annyira finom! Elkészíteni is egyszerű Gyöngyi receptjével. Remek böjtös étel. Íme:

Hozzávalók:

10 dkg mazsola
5 dl tej
10 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg búzadara
4 tojás
2 ek olaj

porcukor vagy baracklekvár


A mazsolát beáztatjuk. A tejet 3 ek cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval felforraljuk. Állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a grízt, kis lángon kevergetve megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat hozzákeverjük a grízmasszához.
A tojásfehérjéből a maradék kristálycukorral kemény habot verünk, és ezt is a grízmasszához adjuk. A mazsolát kinyomkodjuk és lazán a masszába forgatjuk.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Az olajat olyan serpenyőbe tesszük, amit a sütőbe is be tudunk teni. Felforrósítjuk, beleöntjük a masszát, beletesszük a sütőbe és kb 10-15 percig sütjük. Villával szétdaraboljuk, majd visszatesszük sülni. Akkor kész, ha úgy néz ki, mint a képen.
Dédnagyanyám gázon, serpenyőben sütötte, úgy is lehet.
Porcukorral, baracklekvárral vagy bármilyen más öntettel kínáljuk.


A kis kukták: Laura és Blanka
Posted by Picasa

2 megjegyzés:

  1. Nem fogjátok elhinni, soha nem készítettem még császármorzsát! Itt az idő! Köszönjük!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is csak másodszorra, az elsővel nem voltam receptügyileg megelégedve. Enni viszont annál többször ettem ilyet! Éljen a Monarchia!!!

    VálaszTörlés