2010. március 15., hétfő

Szarvasgombás zöldségkrémleves

A napokban a Pastrami étteremben jártunk. Az élmény maga erősen felejthető volt, a névadó szendvics, a pastrami pedig annyira rossz, hogy nem is pocsékolok rá több szót. Viszont egy nagyon finom szarvasgombás zölségkrémlevessel indult az ebéd, ami annyira ízlett, hogy itthon is reprodukáltam. A szarvasgombaízt sajnos nem valódi szarvasgomba, hanem ízesített olívaolaj adta, de így is nagyon finom lett.

Hozzávalók (4 nagy adaghoz)
1 közepes krumpli
10-10 dkg zeller és karfiol
50 dkg csiperke
1,5 tejföl vagy tejszín
1 l húsleves (igazi, igazi, ezt most ne rontsuk el a kockával!!!)
só, bors, szerecsendió
1,5 ek szarvasgombás olívaolaj
olívaolaj a zöldségek sütéséhez


Elkészítés
: A krumplit, zellert és karfiolt kb. 1x3 centis darabokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és sütőpapírral borított, 1-2 ek olívaolajjal megkent tepsibe tesszük. Forró sütőben nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük őket úgy, hogy a szélük kissé már sült, barnás legyen. Közben a gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és forró serpenyőben olívaolajon szintén megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, mert akkor csak párolódik a gomba. Én ezt az adagot háromszorra sütöttem meg.


Ha a zöldségekkel megvagyunk, lényegében csak a turmixolás és összefőzés marad. A zöldségeket a tejföllel és annyi húslevessel, amennyit a turmixunk mérete enged, alaposan összepürésítünk. A maradék húslevest és a kész pürét lábasba tesszük, felforraljuk, sózzuk-borsozzuk és megszórjuk nagyon kevés reszelt szerecsendióval. Néhány perc alatt összefőzzük, majd a végén belekeverjük a szarvasgombás olívaolajat is, és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése