2010. január 8., péntek

Karácsonyi bonbonok

Volt ugye a narancsos-marcipános, az aszaltszilvás-fahéjas-marcipános, a gyömbéres csokis, a narancsos csokis, és a kisebbségnek mandulás csokis és bailey's-es csokis verzió. És még talán kávés, de ebben már nem vagyok olyan biztos. Remélem, felismertétek az ízeket.. :)

Na szóval, úgy tűnt, hogy az sk. bonbonoknak (pontosabban szaloncukroknak és trüffeleknek) elég nagy sikere volt. Mivel tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, ezért közreadom mindkét receptet, és a végén egy csomó ízesítési ötletet. Persze perverzitás kérdése, hogy ki mennyire élvezi az ilyen kézműves munkát. Én így néztem ki készítés közben, és kiválóan szórakoztam - a megszállott jelzőt természetesen határozottan visszautasítom:).

A szaloncukorra és a trüffelre is rengeteg jó recept kering szerte a világban, így a neten is, én az alapokat trüffel esetén Stahl Judittól, szaloncukor esetén Dolce Vitától vettem.

TRÜFFEL

Hozzávalók:
20 dkg étcsoki (minél jobb, annál finomabb lesz a végeredmény - szerintem már a Boci és a Szerencsi is megfelelő, de ha lehet, igyekezzünk magas (65-70%) kakaótartalmú csokit használni)
3-5 deka vaj
1,5 dl tejszín
kakaópor a befedéshez

Elkészítés: A csokit és a vajat egy tálba tesszük, és tetszőleges módszerrel felolvasztjuk (ez lehet simán kis lángon tűzhelyen, gőz fölött tűzhelyen vagy mikróban, én a mikrós módszert kedvelem: 350 wattra állítva 1-2 percenként ellenőrizzük, hogy milyen állapotban van a csoki, és meg is keverjük minden alkalommal. Ha a nagyja már folyékony és forró, akkor a maradék még szilárd rész a keverés során felolvad). Az éppencsak felolvasztott csokihoz hozzáöntjük a tejszínt és a tetszőleges ízesítőket (ld. később). Szobahőmérsékletűre hűtjük, úgy, hogy még és már formázható legyen (hűtőhidegen szerintem túl kemény). Ha ez megvan, a masszából gombócokat formálunk és a kakaóporba (vagy az ízesítéstől függően egyéb bevonóanyagba) hempergetjük.

Ízesítési lehetőségek, ötletadónak:

kávés: alapmasszába 2 ek erős kávé, befedés pl. reszelt fehér csokival
gyömbéres: alapmasszába 1 ek reszelt friss gyömbér, befedés kakaóporral
mandulás: alapmasszába 2 ek mandulalikőr, befedés darált mandulával
epres-borsoshoz: alapmasszába 2 ek turmixolt epervelő, frissen őrölt rózsabors ízlés szerint, befedés pl reszelt tejcsokival
narancsoshoz: alapmasszába 2 narancs reszelt héja és 2 ek narancslé (esetleg nagyon apróra vágott cukrozott narancshéj), befedés kakaóporral
kókuszoshoz: alapmasszába 2 ek kókuszlikőr és 2 ek kókuszreszelék, befedés kókuszreszelékkel

SZALONCUKOR
Hozzávalók:
25 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
néhány ek folyadék (pl. narancslé, mandulalikőr, víz, stb.)
20 dkg étcsoki

Elkészítés: A marcipán ugye nem más, mint darált mandula és porcukor keveréke, valamilyen folyadékkal összegyúrva. Ezért hát el is készítjük a házi marcipánunkat: egy tálban összekeverjük a darált mandulát a porcukorral. Ha egész mandulából készítjük (lehet hámozott vagy hámozatlan is, a különbség szerintem leginkább csak annyi, hogy a hámozott fehérebb marcipánt ad), alaposan daráljuk le, hogy minél finomabb állagú legyen. A porcukrot és a darált mandulát néhány ek. folyadékkal összegyúrjuk, hogy viszonylag lágy, de már formázható masszát kapjunk. A folyadék az ízesítéstől függően sok-sok minden lehet, ld. alább az ízesítési ötleteknél.

A masszából szaloncukrokat formázunk, és sorban leültetjük őket egy zsírpapírral fedett tálcára. Ha megvagyunk, az étcsokoládét - esetleg könnyítésként némi vaj, olaj vagy tejszín társaságában - megolvasztjuk, és a szaloncukrokat bevonjuk az olvasztott csokival. Nekem ez leginkább villával és a másik kezemmel szokott sikerülni. A szaloncukrok aljáról a bevonásnál kicsit húzzuk le a csokit, hogy ott vékonyabb rétegben legyen. Ha megvan a csokimáz, ültessük vissza a zsírpapírra, tetszés szerint díszítsük (a képen pl. narancshéjjal) és hagyjuk néhány órán át szikkadni.

Ízesítési lehetőségek, ötletadónak:
aszaltszilvás-fahéjashoz: marcipánmasszába 2 ek apróra vágott aszalt szilva, kb. fél kk őrölt fahéj, a marcipán összetartó folyadéka szilvapálinka
narancsoshoz: 2 ek nagyon apróra vágott cukrozott narancshéj, a folyadék narancslé
citromoshoz: 2 ek nagyon apróra vágott cukrozott citromhéj vagy 1 citrom reszelt héja, a folyadék narancslé
csokidaraboshoz: a marcipánmasszába 2 ek apróra tört csoki, a folyadék rum
áfonyáshoz: a masszába 2 ek apróra vágott aszalt áfonya, a folyadék bármilyen gyümölcspálinka vagy gyümölcslikőr.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése