2010. január 2., szombat

Kakukkfüves házi chips

Junk food házi módra. Egészséges csipsz (chips?), őrület, nem? Krumpliból, olívaolajból és kakukkfűből, mindenféle furcsa nevű további hozzávaló nélkül. Ahogy a férjem rámutatott, most már csak a kóla gyártását kéne házilag és egészségesen megoldani:) Azért nagyon ne szoktassuk rá a kosztosainkat, mert az elkészítése kicsit melós.

Hálás partikaja, de csak ha háznál van a buli, mert frissen az igazi. A krumplit nagyon vékonyra kell szeletelni hozzá - ezt el lehet végezni gépi szeletelővel vagy kézzel. A gépi persze jobb, mert egyenletesebb vastagságúra szeletel és gyorsabb is, az én gépem viszont viszonylag kicsi bemeneti átmérővel rendelkezik, így inkább krumpliforgács lett volna az eredmény szép nagy, formás darabok helyett - maradt a kézi szeletelgetés.

Hozzávalók:
Krumpli
olívaolaj vagy vaj
friss kakukkfű (vagy rozmaring)


Elkészítés: A krumplit meghámozzuk és milliméteres vastagságú szeleteket vágunk belőle. Igyekezzünk egyenletes szeleteket vágni, különben nem egyszerre sülnek meg a szeletek, és a vékonyabb részük megég! Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, vékonyan megkenjük olívaolajjal vagy vajjal (ízlés kérdése, szerintem a vajas még finomabb). A sütőpapírra egymás mellé ráterítjük a krumpliszeleteket úgy, hogy sehol se fedjék egymást, és megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel (rozmaringgal is nagyon jó, sőt!). Előmelegített, forró sütőbe toljuk. Mivel egy közepesen falánk személy nagyjából két tepsinyit tud egy ülésre eltüntetni, sülés közben készíthetjük is a következő adagot.

Kb. 15 perc múlva a krumpliszeletek alsó fele elkezd süledezni és barnulni. Ekkor egy fogóval egyesével megfordítjuk a csipszeket, és megszórjuk a kakukkfűvel vagy rozmaringgal. Néhány perc múlva, mikor a másik oldala is szépen barna pöttyössé válik és olyan csipsz-szerűen kezd kinézni, kész. Forrón megszórjuk ízlés szerinti mennyiségű sóval (azért ne túl sokkal, végül is arra megy ki az egész, hogy a zacskósnál egészségesebb verziót készítsünk!). Azonnal tálaljuk a lelkes közönségnek.

3 megjegyzés:

  1. olajszag ide vagy oda, ujjnyi sütve sokkal kevésbé pepecselős, és nagyobb mennyiséget lehet előállítani, hátha megtetszik:
    http://okostojas.blog.hu/2008/04/12/burgonyachips_hazilag

    VálaszTörlés
  2. Szia, Okostojás!

    Megnéztem, köszi a tippet! Egyelőre valóban az olajszag a visszatartó erő, 39 m2-en nagyjából triplán hat... :(((

    VálaszTörlés