2010. január 12., kedd

"Bozsoki" turmixok

Réges-régi őrségi, bozsoki kirándulásainkon volt rajtunk a "turmix-lelkesedés", ott készültek mixelt italok mindenféle változatban. Ennek a nosztalgiának a jegyében teszem közzé a következő recepteket, és azért is, mert azóta többen is érdeklődtetek az elkészítés módja felől. Az elkészítés módja annyira evidens, hogy csak a hozzátevőket sorolom fel. Még egy apróság: a fagyasztott gyümölcsöket nyugodtan tegyük be a turmixba fagyottan - az italunk kissé hidegebb lesz, de a gép nagyon lazán elbír vele. Az arányokat változtathatjuk ízlésünk szerint, és valamennyit hígíthatjuk kevés vízzel, ha úgy jobban tetszik.

A képen epres, répás-aszaltbarackos és nutellás-banános turmix látható. Utóbbi kettő a kedvencem, ezek alapvetően Stahltól származnak, kis igazítással.


Nutellás-banános:
1 ek nutella
fél banán
2 dl tej vagy joghurt
esetleg kevés víz
néhány szem mogyoró (ezt is turmixoljuk bele az italba - de ha nincs kedvünk, ki is hagyhatjuk)

Répás-aszaltbarackos:
6-8 szem aszalt barack, narancslében megpuhítva (néhány óra alatt szobahőmérsékleten, vagy mikróban pár perc alatt megpuhul)
1 kisebb répa
1/2 citrom leve és héja
1 dl joghurt
1 dl narancslé

Epres:
15 dkg eper
1/2 vanília kikapart belseje
2 dl joghurt vagy zsíros tej
1-2 ek méz

Ananászos-gyömbéres:
1 dl narancslé
1 dl joghurt
3-4 karika konzerv ananász
1 ek méz

1 ek reszelt friss gyömbér

Almás-fahéjas:
1 közepes alma
1 citrom leve és héja
1/4 kk fahéj
1 dl joghurt
1 ek méz
1 dl narancslé
néhány szem mandula









1 megjegyzés:

  1. Ezt muszáj kommentelnem! Gyakran jut eszembe az aszalt barackos-répás bozsoki turmix, az valami egészen mélyen érintett :)) Azóta se ittam olyat, de majd most :) Találtam egy salátát, ami ízkompozíciójában tökéletesen megfelel ennek a turmixnak, és saláta formában is nagyon finom, eccer majd megírom!
    A legújabb, párizsi képek marha nagyok lettek (felbontásuk is nagy), és annyi a titka a dolognak, hogy nem töltöttem fel a képeket úgy, mint szoktam, csak copyztam a szöveggel együtt (lévén saját blogjukról másoltam ki a cuccot az ő kérésükre), szóval érdemes így csinálni ezek szerint! Üdv

    VálaszTörlés