2010. január 17., vasárnap

Tourte



Virágnál voltunk ebédelni tegnap. Virág remek, franciás ebédet készített, a tourte (franciául töltött süteményt jelent) volt a fő attrakció. Különleges, laktató étel, variálni tovább pedig ízlés szerint lehet. Desszertként az előző bejegyzés töltött muffinjait fogyasztottuk :) .

A szakácsnő saját szavaival a recept a következő:

Tört tészta:
250 g liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
1 dl víz (kb)- ezt a morzsára kevert tésztához öntöd, hogy tésztává tudd gyúrni, tehát csak annyit tegyél hozzá, amennyit fel tud venni).

Töltet:
1. 25 dkg csirkemájat dinsztelt hagymán megfuttatod, majd egy ek. tárkonyos vagy almaecetet öntesz hozzá, fűszerezed sóval, majoránnával, és három szelet bacon szalonnát adsz hozzá. Kb 15 percig sütöd, ha nem enged levet, akkor lehet hozzá önteni egy kis vizet. Ezt követően kaliforniai paprikát vágsz bele és még 10 percig sütöd.
2.egy pár csirkemellet dinsztelt hagymán megsütsz, menet közben hozzáadsz egy nagy szál karikára vágott póréhagymát, sóval, szerecsendióval fűszerezed.

A tésztát kétszer készíted el, az egyik az alaplap lesz, amit 10 percre 200 fokon elősütsz, hogy utána rápakold a töltetet. A töltetet a másik adag tésztával beborítod, a széleket lezárod és középen egy lyukat nyitsz, hogy a nedvesség elpárologhasson.
A tetejét megkened tojássárgájával, majd 1 órára beteszed 200 fokra.

ui.:
Köretnek lehet könnyebb salátát (szilva kompót, jégsaláta, kínai kel..)készíteni, mert önmagában a tourte igen nehéz étel.
A töltelékhez akár aszalt szilvát is lehet tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése