2010. január 3., vasárnap

Arab répakrém fetával


Aki szereti a közel-keleti ételeket és szívesen jár hummusz-bárba, az szerintem imádni fogja. Egyszerű, de nagyszerű. Ékes példája annak, hogy három jól összeválogatott összetevőből csodákat lehet alkotni. Épp ezért érdemes abból a három összetevőből valóban jó minőségűt használni, és az ételt finom, házi és minél zsengébb répából készíteni.

Sam&Sam Clark receptje, a karácsonyra kapott "Casa Moro" c. könyvből, a spanyol-arab konyha receptgyűjteményéből. A könyvben előételként ("mezze") ajánlják sütőben átpirított pitával.

Hozzávalók:
75 dkg sárgarépa
4 ek finom (FINOM!) olívaolaj
1 csapott ek őrölt kömény
2 ek friss mentalevél (ez nálam elmaradt)
só, bors
a tálaláshoz 10 dkg feta

Elkészítés: A répát megtisztítjuk (ha zsenge, nem kell meghámozni, elég nagyon jól lesikálni), és 2 centi vastag karikára vágva belepakoljuk egy sütőpapírral borított tepsibe. A répát meglocsoljuk 2 ek olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, jól összekeverjük, hogy a répát mindenhol bevonja az olaj. A tepsit alufóliával letakarva forró sütőbe dugjuk, és nagyjából 45 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, ha a répa puha, és itt-ott barna pöttyök is rásültek.

A megsült répához hozzáadjuk a maradék 2 ek olajat, és krumplinyomón átnyomjuk. Ha krémesebb állagot szeretnénk elérni, turmixoljuk, esetleg 2-3 ek víz hozzáadásával. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a mentát és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Ennyi, kész. Tálalásnál meglocsoljuk némi olívaolajjal, a fetát a tetejére morzsoljuk, és ízlés szerinti kenyérfélével kínáljuk.

8 megjegyzés:

  1. Eszterkém, nagyon jól hangzik ez a répakrém. Igen, én nagyon szeretek hummusz-bárokba járni, úgyhogy nem fogom kihagyni ezt a finomságot sem. A marcipánod nagyon finom volt, gratulálok hozzá!Elég gyorsan elfogyott :)
    Remélem tetszik az új kép, tavaly Ausztriában, sífutáskor készült. Puszi

    VálaszTörlés
  2. Eszterkém, nagyon szupi az új kép, annyira szép, hogy nem tudtuk eldönteni, saját kép-e! :) Szóval gratulálok hozzá. És királyul illik a téli hangulathoz.

    A marcipán receptje is jön hamarosan! Örülök, hogy ízlett! Én meg a sütőtökös tortáddal szemezek, vsz az lesz az első süti, amit a karácsonyi maradékok elpusztítása után készíteni fogok!

    VálaszTörlés
  3. A kép abszolút saját, annyira ideálisak voltak a fotózáshoz a körülmények, hogy csak egy kattintás kellett. Nem tudjátok véletlenül, hogy hogy lehet nagyobb képet csinálni belőle? A korábbi fotók emlékeim szerint nagyobbak voltak. Pussz

    VálaszTörlés
  4. Helló, Eszterkém,

    igen, nagyobbak voltak, de szerintem ez most nagyon csinos így. Szóval nekem még jobban is tetszik a kisebb képpel. Hm?

    VálaszTörlés
  5. Hali,
    tegnap megcsináltam vacsorára. Nekem nagyon ízlett, Balázska hiányolta belőle a citromlevet. Jó sok szárított mentát tettem bele, ettől nagyon üde lett az íze (meg nagyon arabos).
    Nagyon várjuk a zöldséges recepteket. Ugyanis fogyózunk... Pussz

    VálaszTörlés
  6. Ez a citromlé tök jó ötlet, nekem eszembe sem jutott... azzal valószínűleg tényleg lehet még fokozni az ízeket. És milyen jó fej Balázs, hogy megkóstolta - Péter mondogatta, hogy MAAAAJD egyszer ő is, de végül ellógta.

    VálaszTörlés
  7. ha arab konyha, akkor római kömény kell bele, nem pedig fűszerkömény... Lianah

    VálaszTörlés
  8. Én kérek elnézést... így szólt a recept és finom volt :).

    VálaszTörlés