2010. február 2., kedd

Foszlós kalács


Gyöngyivel készítettük ezeket a kalácsokat. Könnyűek és nem túl édesek. Mondanom sem kell talán, hogy nagy sikert arattak. És még a készítését is nagyon élveztük!


Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
kb 2 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg cukor
1 kk só
5 dkg puha margarin

Az élesztőt kb fél deci langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A liszttel, az egész tojással és a többi hozzávalóval jó erősen összegyúrjuk, hogy a tészta elváljon az edény falától. Tetejét megszórjuk liszttel, lefedjük konyharuhával, majd langyos, nem huzatos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára tesszük, három darabra osztjuk. Ezekből egy-egy hurkát sodrunk, majd szépen összefonjuk őket. Fonás közben a hurkákon egyet csavarunk befelé (a képen is látszik), hogy jól feljöjjön a kalácsunk. Igyekezzünk szorosan fonni.




Kalácsunkat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tejes tojássárgájával, majd még egyszer a duplájára kelesztjük. 180°C-on kb 30 perc alatt készre sütjük. Tűszúrással teszteljük, hogy megsült-e már.




Posted by Picasa

2 megjegyzés:

  1. Ez valami gyönyörű.

    Kelt-tészta fronton sajnos még mindig nem vagyok túl profi. Bár szinte minden héten készítek, és határozottan javuló a tendencia, de még mindig eshetőleges, hogy hogyan sikerül a tészta. Azt sejtem, hogy a dagasztásban lehet a titok. Az lenne a kérdésem, hogy pontosan, részletesen hogy is néz ki a "jó erősen összegyúrjuk" c. szakasz. Kézzel, géppel, kb. hány percig, fokozatosan adjuk-e hozzá a lisztet vagy nem... Örök hála előre is :)

    VálaszTörlés
  2. Eszterkém,

    kézzel gyúrtuk össze, mindent egyszerre, kb negyed óráig. Hozzá kell tennem, hogy 3 kalács készült ugyanúgy, csak az egyikhez más lisztet használtunk, na és ez a harmadik sokkal lágyabb, nehezebben kezelhető lett, mint a másik kettő. Szóval a liszt is marha fontos, hogy milyen. A tesóm olasz pizzalisztből csinálja a kalácsokat, nagy-nagy sikerrel.
    Pussz

    VálaszTörlés