2009. március 1., vasárnap

Sóban sült csirke









Az alábbi receptet ajánlanám azok figyelmébe, akik nem szeretnek (vagy nincs idejük) sokat pepecselni a konyhában. Különösen azokra gondoltam, akik a konyhaművészetekben a rántottakészítésnél tovább még nem nagyon jutottak. Itt a lehetőség a Nagy Áttörésre.
Anyai nagymamámtól (ld. marokkói saláta) tanultam az alábbi receptet:
Egy magas falú tepsibe kb 2 mm vastagon konyhasót szórunk, a csirkecombokat (akár csontozva, akár csonttal, akár felső, akár alsó, akár egész) bőröstül (nem úgy, mint ahogy a képen látható) egyszerűen ráhelyezzük, majd különféle zöldfűszerekkel (oregano, kakukkfű, tárkony, stb.) megszórjuk őket. 170-180 fokos sütőben a középső szinten kb 30 percig sütjük, majd további 10 percre feltesszük a tepsit a felső szintre, hogy egy kis színe legyen a húsnak és ropogós legyen a bőr.
Sokaknak első hallásra ijesztő, hogy talán túl sós lesz, de ne tessék félni, nem lesz baj, legfeljebb a végén a hús aljáról egy kicsit le kell ütögetni az addigra szárazra sült sót, de bele nem ivódik több a kelleténél. Ugyancsak nem kell félteni a sütőt, a só egyszerűen kijön, nem kell még vakarni sem. A képen látható tepsibe kicsit kevesebb, mint fél kiló só ment bele.
Különösen ajánljuk - mint a fenti képen - áfonyajammel (a Nagymama lekvárja sorozat eme darabja túl édes, sokkal jobb a Darbo márkájú), vagy pl. marokkói salátával (de az azért már munkásabb).
Balázs
Kiegészíteném Balázs leírását azzal, hogy a köretként szolgáló főtt krumplit 10 perc alatt így készítettem el: néhány szem krumplit meghámoztam, megmostam és negyedekbe vágtam, majd egy tányérra tettem, megsóztam, lefedtem fóliával, és a mikróban 5 percig főztem a legmagasabb fokozaton. Ennyi :))


2 megjegyzés:

  1. A mikróba milyen fóliát teszel? Az alufólia kivágja a mikrót, nem?

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsuzska, folpackot is tehetsz rá, de a közönséges műanyag zacskó is megteszi :))

    VálaszTörlés