2010. május 27., csütörtök

PISZTÁCIÁS CSIRKEMELL TEKERCS


2 nagyobb csirkemell
só, bors
1-1 csipet szárított rozmaring, majoranna, kakukkfű, zsálya, petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 tojásfehérje
1 dl tejszín
15 dkg füstölt tarja
5 dkg hámozott, sós pisztácia
2 ek. olaj
A csirkemellet kiterítjük, kicsit kiütögetjük, kevés sóval, borssal összekevert, szárított fűszerekkel meghintjük.
A töltelékhez egy fél csirkemellet kisebb darabokra vágunk, és betesszük egy aprítógépbe. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, tojásfehérjét, tejszínt, ízlés szerint sót, borsot teszünk rá, és habosra turmixoljuk. Ezzel a péppel bekenjük a kiterített csirkemellet, erre a csíkokra vágott főtt tarját, majd az apróra darabolt pisztácia darabokat.
Egy 60x40 cm-es sütőpapírlapot vékonyan megkenünk olajjal, ráfektetjük a húslapot, rúdszerűen a közepére halmozzuk a tölteléket, és a papír segítségével feltekerjük.
A papír két végét szaloncukorszerűen megtekerjük, zsineggel összekötjük. A becsomagolt csirkeroládot néhány hurkolással sonkaszerűen megkötözzük, majd méretének megfelelően tepsibe helyezzük /aminek rácsa van/ rácsra tesszük, alá vizet öntünk, hogy a lecsöpögő zsír ne égjen oda. Mivel a sütőpapír lélegzik, a hús így becsomagolva is, szép aranysárgára sül.
200 fokon kb. 80 percig sütjük. Vékony szeletekre vágjuk.

1 megjegyzés: