2010. május 5., szerda

Tökéletlen pavlova

Bejegyezte: Eszter II

Merthogy életem első pavlovája tökéletlen lett. Nem lett igazán ropogós a tésztája, pedig ez alapkövetelmény volna ennél a sütinél. Az ok, hogy mégis közzéteszem, nagyon egyszerű: családom körében így, tökéletlenül is elképesztő sikere volt, negyed óra alatt az egész torta elfogyott :)), alig tudtunk a fotózáshoz menteni egy szeletkét. De épp ezen a sikeren felbuzdulva nem adom fel a küzdelmet, így ha valaki tudja a tutit, a titkot, amivel közelebb juthatok az áhított tökéletességhez, kérem, ossza meg velem!

Az elkészítés előtt több receptet is végigbogarásztam. Az egyes változatok a "tészta" terén térnek el, a klasszikus feltét mindenhol ugyanaz: tejszínhab, gyümölcs, slussz. Tészta terén van olyan recept, ami ecetet, van, ami keményítőt ad a tojásfehérjéhez. Én végül a legegyszerűbb tésztájút választottam, a szimpla tojásfehérje-cukor kombinációt - lehet, hogy itt hiányzott még valami?


Hozzávalók
(egy kb. 22 cm átmérőjű tortához, 5-6 fő részére):
A "tésztához"
6 tojásfehérje
15 dkg cukor
A "krémhez"
4 dl tejszín
a felveréshez ízlés szerint porcukor
1 vaníliarúd
A tetejére friss vagy fagyasztott gyümölcs, a képen fagyasztott vegyes piros bogyós gyümölcs

Elkészítés: A tojásfehérjéket félig felverjük, majd fokozatosan hozzáadagolva a cukrot, kemény habot verünk belőle. A sütőt előmelegítjük 140 fokra. Egy sütőlapra sütőpapírt terítünk, és nagyjából kör formában ráhalmozzuk a cukros felvert tojásfehérjét, úgy, hogy a peremén kicsit magasabbra húzzuk a habot (ez tartja majd meg a "tölteléket"). Kb. egy órán keresztül sütjük, inkább szárítjuk a tésztát. Ha megsült, a sütőt lezárjuk, és ott hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt összeállítjuk az alkotást. A hideg tejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral felverjük. A tésztára simítjuk, majd a tetejére halmozzuk a gyümölcsöket. Ennyi, lehet enni. Lehet, hogy a kosztosaink először furcsán néznek majd ránk a csupafehér-furcsa torta láttán, de kóstolják csak meg, majd meglátják! :)

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Még csak egyszer sütöttem Pavlovát, az enyém sem lett 100 %-os. De az a véleményem, hogy 6 tojásfehérjéhez kevés a 15 dkg cukor.
    Ha szétnézel a blogokon, majd látod, hogy fehérjénként kb. 5-6 dkg használnak.
    Lehet, hogy ez az oka?!
    Mindenesetre sok szerencsét a következőhöz! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nem tűnik túl bonyolultnak. Még sosem ettem ilyet, bevallom (viszont szívesen megkóstolnám). No és van arról valami infó, hogy honnan ered ez a név?

    VálaszTörlés
  3. Még sosem ettem és készítettem, de nagyon guszta és nem is tűnik ördöngösnek :)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Szívesen segítek, hogy legközelebb tökéletes legyen a Pavlovád. Nem írtad, hány fokon sütötted.
    A javaslatom: Felmelegíted a sütőt 180 fokra, majd amikor beteszed a habod, leveszed 140-150 fokra. Így kb. másfél óra a sütési idő. Azért lett puha, mert korábban kivetted, mint hogy elkészült volna.
    Az íze gondolom így is remek, mint ahogy a családod is bizonyította :)
    Sok sikert,
    Oliva

    VálaszTörlés
  5. Nahát, úgy látszik, ez alapkövetelmény: elsőre az enyém is tökéletlen lett. De nagyon finom! :) Én amúgy kakaót is tettem bele, nyamm-nyamm.

    VálaszTörlés
  6. A nevét állítólag Anna Pavlova balerináról, illetve az ő szoknyájáról kapta. Nos, az én első pavlovám rettentő kevés hasonlóságot mutatott a balerinák szoknyájával...

    VálaszTörlés