2009. március 1., vasárnap

Joghurtkészítés házilag

A képen házilag, saját kezűleg készített krémes, görög joghurt. Mind az "alapjoghurt", mind a belőle készített "görög" joghurt saját alkotás, az egész igazi, teljes tejből készült. Nagyon finom :) Nagyon egyszerűen elkészül (a recept alább), és - szerintem - összehasonlíthatatlan a "boltival". Egyébiránt házi kefír ugyanígy készíthető, kivéve a kaukázusit, mert ahhoz plusz élesztőgomba is kell.

Szerintem ma Magyarország legjobb joghurtját mind natúr, mind ízesített műfajban a kapuvári Cserpes István állítja elő (milyen jó, hogy ez egy szigorúan szubjektív blog:), és leírhatom, hogy szerintem a Danone aktívia fényévekre le van maradva tőle!!!). Pedig a közvéleménykutatásból kitűnően a Danone aktívia utcahosszal vezeti a mezőnyt - fej-fej mellett végeztek az "egyéb" kategóriával, ami ugye értelemszerűen minden egyebet magában foglal (ez utóbbinál sajnos nem volt lehetőség az "éspedig" kategória megjelölésére, akinek van kedve, megjegyzésként írja le, mit is szeret legjobban). Természetesen ezúton is mindenkinek köszönjük szépen az aktív véleménnyilvánítást! Szóval biztatok mindenkit, hogy próbálja ki a Cserpes joghurtokat is, gyakorlatilag minden piacon kapható, és sok jobb élelmiszerüzletben is láttam már.



Házi joghurt

A kisipari joghurtgyártás úgy kezdődik, hogy az ember elzarándokol a piacra, és vesz nyers tejet a "néniktől". Én speciel a Fény utcai piacra járok, de nénik szintén vannak minden piacon. Olyan standot kell keresni, ahol PET-palackban árulják a tejet, vagy - még jobb - ahol nekünk kell vinni a palackot, amiben kimérik a tejet. A biztonság kedvéért ezt forraljuk fel - saját tapasztalat, hogy akkor nem kozmál le a tej, ha előtte a lábost vízzel kiöblítjük. Fogalmam nincs, miért... de működik. Bolti tejet is használhatunk hozzá, de a teljes tejjel finomabb lesz az eredmény.

A felforralt tejet hagyjuk langyosra hűlni. Ha már langyos, belekeverünk literenként 2-3 ek-nyi joghurtot olyan fajtából, amilyent elő szeretnénk állítani, és langyos helyre tesszük. Én az ősrégi típusú, széles gerincű radiátoron szoktam hagyni, kb. 30-35 fokos lehet. Szobahőmérsékleten is lehet gyártani, úgy egy kicsit tovább tart. Nálunk 30-35 fokon a teljes tejállomány egy nap alatt átmegy joghurtba, és ilyen alakot ölt:


Miközben a joghurtbacik szaporodnak a langyos tejben, az ember elmegy sétálni, és ilyen szépeket lát:)














Ha a joghurt elérte a kívánt állagot, kiporciózzuk dobozokba vagy vissza a kimosott PET-palackba, és egész héten friss joghurtunk van. Nagyon finom, és végre valamiből tudjuk, hogy tejből van (a boci úgyis hormonkezelt, de legalább mi megtettük, amit lehet). Komolyabb joghurtfogyasztók esetén az sem mellékes, hogy mindezt tejárban kapjuk, ami az én nénimnél 200 Ft/liter.


Házi görög joghurt

Magyarországon nem nagyon lehet kapni görög típusú joghurtot. Ez a joghurt egy krémesebb, dúsabb fajtája, kicsit tejfölszerű. Sok édességhez és öntethez (pl. a tzatzikihez) sokkal alkalmasabb, mint a nálunk kapható normál joghurt, és az íze is jóval teltebb, kevésbé savanykás.

Házilag viszont rendkívül egyszerű előállítani. Vesszük a normál joghurtot (én pl. a fenti házilag készítettet), és beleöntjük egy tiszta ruhával (konyharuha, régi póló, stb.) kibélelt szűrőbe, ami alá egy másik edényt rakunk. Nálam ez így nézett ki (nem túl fotogén, de most a technológia számít):





A joghurtból néhány óra alatt jókora mennyiségű, majdnem színtelen savó csöpög ki, így a joghurt egyre sűrűbb lesz, a szintje pedig, ahogy a képen is látszik, egyre lejjebb süllyed. Minél tovább hagyjuk csöpögni, annál sűrűbbé válik, egészen sajt-állagig lehet így jutni. Szerintem 4-5 óra csöpögés után kellemesen sűrű joghurtot kapunk, amit sokféleképp lehet használni, pl. a shrikhand nevű indiai joghurtdesszerthez. És még egy megjegyzés: a kicsöpögő savót ki ne öntsük, zseniális a kelttésztához, ahogy a kelttészta-posztban is írom!





16 megjegyzés:

  1. Eszterkém,

    már nagyon vártuk ezt a bejegyzést :-P
    Nagyon csábít leírásod a kipróbálásra. Egyébként ha jól tudom, nem minden bolti joghurt tartalmaz élő flórát (mondjuk az activia igen). Kérdésedre válaszolva én személy szerint nagyon csípem a Kyr gyümölcsjoghurtokat. A Magyar utcában lévő török hentes fantasztikus török joghurtokat árul literes kiszerelésben, 1 l kb 1000 ft, ha jól emlékszem 3 és 10% -os zsírtartalommal. Én ott szoktam megvenni a tzatzikibe valót :) Tik mennyi joghurtot esztek egy hét alatt?? Mert ha jól sejtem, nem keveset...

    VálaszTörlés
  2. Szia, Eszterke!

    Hú, hát olyan másfél liter lecsúszik nálunk egy hét alatt. Én azt szoktam reggelizni, gyümölcsökkel, aszalt szilvával vagy lekvárral keverve, és egy-egy kaja főzéséhez is mindig kell valamennyi. Mondjuk ez azért tényleg extrém. Én egyrészt nagyon szeretem, másrészt a tapasztalat szerint csodákat tesz a bendőmmel :)

    Hát igen, igazad van, vsz nem lehet minden joghurtból kitenyészteni. Én a fenti cserpessel és az aktíviával szoktam legyártani, azokkal gyönyörűen működik.

    És hát igen, a török/görög joghurt, még ha lehet is kapni (azért pár helyen van, Culinarisban pl), nagyon borsos áron van, a házi módszerrel pedig (a kis "összeesést" is figyelembevéve) kb. 300 Ft/literre jön ki. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Mi most próbáltuk ki először a házi joghurt készítését annyi különbséggel, hogy a meleg tejbe kevert natúr joghurtot dunsztba tettük. Az íze nagyon finom, de az állaga elég érdekes... egészen konkrétan nyúlós lett. :) Nektek is ilyen, vagy valamit elronthattunk? Lehet, hogy túl sok joghurtot tettünk bele?... Azért persze megesszük! :)
    Orsi

    VálaszTörlés
  4. Huhhh, hát nem tudom, valóban talán egy kicsit "nyúlósabb" az enyém is, mint az eredeti. De tényleg csak egy kicsit és csak talán...

    De őszintén szólva ötletem sincs, szerintem az állaga - hacsak csúnyán el nem rontja az ember - a tej és a joghurtkultúra kettősén múlik. A túl sok joghurt szerintem nem lehet baj, gondolom legfeljebb hamarabb oltja be a tejet. Szóval nem tudom :)

    VálaszTörlés
  5. Megnyugtattál. :) Annyira azért a miénk sem nyúlik, de aggódtam. Most megint próbálkozunk, kíváncsi vagyok... :)
    Orsi

    VálaszTörlés
  6. Bocsánat hogy közbe kotty én ugyanigy készitem a joghurtot, pokrócba csavarom , úgy dunsztolom mint a befőttet szokás.Tapasztalatom szerint ha egy kis tejszint is teszünk hozzá akkor kicsit" testesebb "lesz nem nyúlik annnyira. A múltkoriban nem tudtam ház joghurtot csinálni és vettem Danone könyü és finom natur elnevezésút, hát attól fényévekre volt amit én csináltam na nem azért mondom.
    És a savó az a nagy kincs kelttésztánál vagy
    kenyérsütéshez isteni.
    üdvözlettel:Zsuzsa

    VálaszTörlés
  7. Ezt a tejszínes tippet nagyon köszönöm, még nem is hallottam, de a holnapi joghurtadagban mindenképp kipróbálom! Köszi szépen!

    Abszolút igaz, a savó zseniális a kelttésztába, soha senki ki ne öntse!!!

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    A joghurt, amit beleteszel a tejbe, az most bolti?
    Nem lehet másképp, joghurt nélkül csinálni?
    Szójatejből szeretném,tejérzékeny vagyok!

    Köszi a választ!

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Igen, az "oltó" joghurt bolti. Olvastam, hogy lehet valami kultúrát is venni, és akkor nem bolti joghurttal készül, de részleteket nem tudok. Szójatejből nem próbáltam, de őszintén szólva nem hiszem, hogy működik, mert már a rosszabb minőségű bolti tej sem hajlandó joghurttá minősülni sajnos :(. De azért kipróbálni ki lehet, hátha mégis. Írd majd meg, hogy működik-e légyszí!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most találtam rá erre az oldalra és nem tudom megállni,hogy ne szólak a saját tapasztalataimról.Nekem szerencsém van,egyik szomszédom méhész,a másik meg tehenes gazda,igazi Kánaán!A tej nagyon jó minőségű,hidegre teszem,majd másnap leszedek literenként kb.másfél deci sűrű tejszínt a tetejéről,ami a kávémba 1 hétig kitart,ezután altatom meg a tejet.Nem forralom fel,mert megbízható az eredete és forralva még nehezebben alszik meg,mivel nagyon friss.Ha nem marad az előző aludttejből,teszek bele pár kanál tejfölt,attól még krémesebb lesz.Ha egyik sincs otthon,(de ha igen,akkor is,mert gyorsabban és szebben alszik meg, próbáljátok ki,hogy kenyérhéjat dobtok bele!Azért héjat,hogy ne ázzon el.Ezt az Édesanyámtól tanultam,gyönyörűen megalszik a tej,szinte vágni lehet!Persze télen én is langyos helyre teszem.Az aludt tej sokkal-sokkal egészségesebb,mint a friss,vannak a tejérzékenyek között,akik ilyen formában fogyaszthatják gond nélkül!

      Törlés
  10. Szia!
    Most készítettem először joghurtot, de nem lett igazán savanykás, az oltó joghurt jóval savanyúbb. Véleményed szerint, mi lehet az oka?
    köszönöm, Csilla

    VálaszTörlés
  11. Szia!

    Sajnos tudományos oldalról nem vagyok képben joghurtkészítésileg, csak a tapasztalataimat tudom leírni. Ugyanazt tudom írni, mint a nyúlósság kérdésében. Nekem olyan szokott lenni a kész joghurt, mint az oltó, néha előfordul kisebb eltérés, de nagy sohasem. Szóval nem tudom :(

    VálaszTörlés
  12. Koszonom ezt a bejegyzest nagy kedvet csinaltal a joghurtkesziteshez! Mivel en Gorogorszagban elek es itt elerheto arban van suru "Total" markaju joghurt kiprobalom azzal es majd kozzeteszem milyen lett :)

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!
    A savót lehet fagyasztani?

    VálaszTörlés
  14. Kedveseink! Már régen készitek jogurtot,finom.Ha hosszabban hagyod bebugyolálva savanyúbb lesz.Különben ahogy érik savanyodik.Néha az enyém is nyúlik,bosszankodom,de megesszük,mert finom. Kefirt is szoktam késziteni,az egy picit alkoholos,no nem leszel tőle kótyagos.Ahhoz gomba kell.Üdv mindenkinek

    VálaszTörlés