2009. február 25., szerda

Libanoni muffin - sós muffinok

Finom muffin márpedig van. Nem minden muffin édes.

Eszter II szerkesztőhöz és sok más társunkhoz hasonlóan, akik részt vettünk a 2005-ös amerikai turnén, nekem is évekbe telt, amíg a muffinokkal szemben alkotott előítéleteimtől sikerült megszabadulnom (nem volt könnyű...;)). Pedig ezeket a süteményeket rendkívül gyorsan el lehet készíteni, ízesítésüknek csak a fantázia szab határt, elszúrni meg majdnem lehetetlen (na jó, el lehet égetni őket a sütőben, ha nem figyelsz rájuk oda). Az egyetlen extra dolog a muffinsütő, amire szükséged van az elkészítéshez, ezt pedig elég egyszer beszerezni, és nem drága. Az alábbi recepteket ajánlom tehát NEMCSAK a konyhatündérek figyelmébe :)))


Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg liszt
10 dkg zabkorpa
1 csomag sütőpor
1 kk só
5 dkg mogyoró
5 dkg tökmag
5 dkg fenyőmag
5 dkg pisztácia (mivel csak sózottat kaptam, lemostam a sót róla)
2 tojás
0.5 dl olívaolaj
2 dl tejföl


A formákat kivajazzuk (teflonsütőnél ez természetesen elmaradhat), a sütőt 180°C-ra előmelegítjük (légkeverésesnél 160 °C). A lisztet összekeverjük a zabkorpával és a sütőporral. Hozzáadjuk a sót, a durvára vágott mogyorót, a tökmagot, a fenyőmagot és a pisztáciát. A tojásokat habosra keverjük az olajjal, majd apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket a tejföllel váltogatva. Az így kapott masszát muffinformákba töltjük, a tetejét megszórjuk a magokkal, majd az előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom, fogyasztható magában, de salátákkal kombinálva is kitűnő.


Ráadásként leírom a sós muffin alapreceptjét. Mindenki a saját kedve szerint ízesítheti, rakhat bele (vagy rá) sajtot, különböző magokat, zöldségeket, darált húst, sonkát vagy bármi más finomat (olvastam már chipses sőt ropis muffinról is :)).


Hozzávalók 12 darabhoz:

25 dkg liszt
2.5 kk sütőpor
fél kk szódabikarbóna
1 kk só
2.5 dl natúr joghurt (vagy kefir)
1 tojás
0.8 dl növényi olaj

A sütőt 200°C-ra előmelegítjük (légkeveréses sütőnél 180 °C). A sütőformát, ha szükséges, kivajazzuk (használhatunk muffinpapírt is). Az átszitált lisztet egy edényben összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és az extra ízesítőkkel. Felverjük a tojást, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és csomómentesre keverjük. Ehhez a masszához adjuk a lisztes keveréket, gyorsan összedolgozzuk, de csak annyira, hogy az esetleges száraz hozzávalók éppen csak nedvesek legyenek. A formát 2/3 részig megtöltjük a masszával, és 20-25 percig aranybarnára sütjük. Mikor elkészült, pár percig még hagyjuk pihenni a formában, csak utána tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése