2009. február 13., péntek

The very best paradicsomleves ever


Kecskesajttal, szárzellerrel, rengeteg - lehetőleg friss - bazsalikommal. Nagyon-nagyon érdemes kipróbálni, köze nincs a nálunk megszokott "só-cukor-paradicsomlé" összeállítású leveshez (amit én egyébként szintén nagyon szeretek). Konzerv hámozott paradicsommal is kiválóan működik, és mivel a többi hozzávaló télen is hozzáférhető, egy kiváló, tartalmas zöldségleves zima időre is. Péter utcahosszal abszolút kedvenc levese - ismét egy jó módszer, hogy megrögzött húsimádókkal zöldséget etethessünk:).


A kecskesajt és a sok bazsalikom (még egyszer: lehetőleg FRISS) teszi remekművé, ezek nélkül feleannyit sem ér, ezeket tehát nem érdemes lespórolni. Ilyen mennyiségben a kecskesajt sem drága:) Nálunk itthon cserépben egyetlen friss fűszernövény sem képes megélni, ezért télen általában - néhány sátoros ünnepet kivéve - szárított fűszerekkel operálok. Ez a paradicsomleves azért szárított bazsalikommal is működik, de mivel az azért mégsem olyan intenzív és tiszta íz, ilyen esetben szoktam bele rakni egy csapott kiskanálnyi szárított kakukkfüvet is. Ezen kívül azt tapasztaltam, hogy szárított fűszerekkel készítve jót tesz neki egy nap, hogy az ízek jól összeérjenek.


Egy réges-régi Magyar Konyhában jelent meg (http://www.konyhamagazin.hu/), és úgy tökéletes, ahogy van, ezért mindenféle módosítás nélkül adom közre.


Hozzávalók:
1 hagyma
2 szál szárzeller
2 gerezd fokhagyma
2 ek friss (hiányában 2 kk szárított) bazsalikom, opcionálisan egy csapott kk szárított kakukkfű
2 ek olívaolaj
50 kdg friss paradicsom vagy 1,5-2 konzerv hámozott paradicsom
só, bors
1 l zöldségleves (kockából is jó)
5 dkg kagyló- vagy más aprótészta
10 dkg kecskesajt



Elkészítés: A hagymát finomra, a szárzellert félkarikákra, a sárgarépát karikákra vágjuk, és a zúzott fokhagymával, valamint az apróra vágott bazsalikommal együtt a forró olívaolajra dobjuk. Jól átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a meghámozott és kimagozott paradicsommal (vagy a konzerv parival) együtt kb. 25-30 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a levessel felengedjük, a tésztát beledobjuk és még 10 percig főzzük. Frissen őrölt színes borssal, apróra vágott (lehetőleg) friss bazsalikommal megszórjuk, a kecskesajtot a tetejére morzsoljuk, és kész is a finomság.


Bár levest elég nehéz normálisan
fényképezni, a végeredmény felülről
valahogy így néz ki:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése