2009. március 15., vasárnap

Lasagna - az alaprecept

A lasagna (olasz és angol szóhasználatban lasagne) szerintem az egyik legjobb vendégváró kaja. Teljességgel előkészíthető akár előző nap, a vendégek érkezése előtt csak bedugjuk a sütőbe, így frissen tálaljuk. Mondjuk nálunk nem kellenek vendégek ahhoz, hogy készítsem :), a fotón látható is egy kétszemélyes adag része volt.

Az általam ismert legjobb lasagne recept a blogon már említett Delia Smith-től származik. Isteni finom, bár nem vagyok benne biztos, hogy autentikus. Komoly kétségeim vannak az angolok által lejegyzett olasz (vagy egyéb, nem angol) kajákkal kapcsolatban, főleg, mióta egy Nigella-műsorban láttam Nigella Lawson "magyar" szendvicsét. Szerinte ugyanis a magyar szendvics úgy néz ki, hogy veszünk két szelet barna rozskenyeret (hö?), megkenjük egy franciásan fűszerezett, rafinált sajtkrémmel (hö? HÖ???), majd áfonyalekvárt (hahahaha :)))) ) kenünk az sajtkrémre, a Lánchíd lábához képzeljük magunkat, és jól bekajálunk. Persze Delia nem Nigella, na de azért akkor is.

Sz'al lehet, hogy nem autentikus, de Delia lasagnareceptje nagyon fincsi. Az ő verziója (az eredeti itt) nagyon gazdag, ha mindent beleteszünk, egyszerűen zseniális lesz, a műfajban szerintem felülmúlhatatlan. Akkor is kiválóan működik azonban, ha rosszabb napjainkon ezt-azt kihagyunk belőle (nálam most pl. se máj, se szalonna, se friss bazsalikom nem volt benne, csak sertésből készült, marha nélkül, mégis tutijó lett). A recept úgy tökéletes, ahogy van, mindenféle módosítás nélkül közlöm, a saját hozzájárulásom így most a fordításra korlátozódik.


Hozzávalók egy mega-giga-tera 10 személyes adaghoz:

Az összeállításhoz:
45 dkg száraz lasagnatészta (Delia spenótosat használ, én normállal szoktam)
40 dkg mozzarella
11 dkg parmezán

A raguhoz:
35 dkg darált marhahús
35 dkg darált sertéshús
17,5 dkg csirkemáj
20 dkg "pancetta", egy zsíros olasz sonkaféle, ennek hiányában húsos szalonna
4 ek olívaolaj
1 nagy hagyma
2 fokhagymagerezd
2 db 40 dkg-os hámozott paradicsomkonzerv vagy ennek megfelelő mennyiségű friss paradicsom
6 ek paradicsompüré
szűk 2 dl vörösbor
1,5 dkg friss bazsalikom (foggggalmam nincs, ezeket a dekában megadott friss fűszereket ki hogyan tudja mérni, én sehogy - mindenesetre ez annyi, amennyitől finomnak érzem a szószt:))
bors, só

A besamelhez
17,5 dkg vaj
11 dkg finomliszt
1,5 l tej
szűk 2 dl tejszín vagy tejföl
szerecsendió

Elkészítése
A raguhoz a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és az olívaolajon egy - ekkora adagnál NAGY!!! - serpenyőben vagy lábasban megfonnyasztjuk mindkettőt. Hozzáadjuk először az apró darabokra vágott sonkát vagy szalonnát, kb. 5 percig sütjük, hogy a zsírja kiolvadjon, majd a kétféle darált húst, és addig pirítjuk nagy lángon, amíg a hús kifehéredik. Ezután jön a darabokra vágott csirkemáj, nagyjából ezzel is addig pirítjuk, míg a csirkemáj széle ki nem fehéredik. Ha ez megvan, minden egyéb hozzávalót belepakolunk a serpenyőbe (ha kicsi a serpenyő, akkor bizony átrakjuk egy lábasba vagy wokba), és lefedve 2-4 órán keresztül a létező legkisebb gázon főzzük. A lassú főzés nagyon-nagyon fontos, ez adja meg az ízét - aki nem hiszi, kóstolja meg fél, majd három és fél óra múlva is, és a különbség éreztén rögtön meg fog térni. Ezzel tehát - szolíd négy óra múlva - kész is a ragunk.

Közben elkészítjük a besamelt: vaj megolvaszt, liszt beleszór, egy percig pirít, majd tejjel felönt, sóz, borsoz, szerecsendióz, és addig keverget, amíg nagyjából tejfölsűrűségű öntetet kap. Jobb napokon ebbe is szoktam egy kis parmezánt rakni, ártani nem árt. A végén a tejfölt hozzákeverjük.

Ha minden megvan, enyhén olajozott tepsiben összeállítjuk a lasagnát - én a száraz tésztalapokat szoktam az aljára tenni (vannak más iskolák is, akik a folyékony hozzávalókkal kezdenek), aztán jön a ragu, besamel, mozzarella, tészta, ragu, besamel, mozzarella, stb.stb., én nem szoktam magam az adagok osztogatásával alázni, hanem amúgy érzésre szoktam szétosztani a rétegeket. A tetején besamel legyen, amit megszórunk parmezánnal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje barnás kérget kap. Mint a mellékelt ábra is mutatja :)

És aki hasonlót szeretne enni, kevesebb munka árán: A lasagna-hoz hasonló, szintén nagyon fincsi, de jóval kevésbé bonyolult sonkás-sajtos rakott tészta recept itt.



11 megjegyzés:

  1. Eszterkém,

    ez nagyon jól hangzik meg látszik (a magyar szendvicses rész különösen tetszett). Irtó éhes is lettem... ;-P
    Már aggódtam, hogy abbahagytad a blogéletet..
    Jut eszembe, emlegettél valami calzonet. Azt is megtekinthejük majd (bocs, kicsit telhetetlen vagyok) ? Üdv

    VálaszTörlés
  2. Határozottan jó ez a lasagne recept!
    Nigellánál én azt láttam, amikor körözöttet készített 1-2 hete, és úgy emlegette, hogy "valahonnan közép-Európából" származik...Vicces volt:)

    VálaszTörlés
  3. Igen, Nigellát mi is eléggé elhűlve hallgattuk :) Na de ne elégedetlenkedjünk, legalább tud róla, hogy Anglián kívül is van világ, és egy angolszásztól már ez is szép teljesítmény :)

    Egy kicsit bolyongtam a blogodon, gratulálok hozzá! A házi nutella igencsak megmozgatta a fantáziámat - rögtön a tavaszi böjt letelte után megcsinálom, annyira jól nézett ki. És végre tudná az ember, mit eszik!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Eszter!
    Hát igen...A bolti nutellát épp elég végigolvasni:O De ez sok mással is így van, sajnos...
    Meglátod, egyrészt sötétebb lesz a csokitól, no és mogyorós, mert a darált mogyoró azért nem olyan krémszerű..De ez eddig nem zavart senkit. Mellesleg tényleg max. 10 perc munka...
    Én is visszajárok hozzád:)

    VálaszTörlés
  5. Még valami: ma végre meg tudtam nézni a többi receptedet is, tegnap valamiért csakis az aznapi bejegyzésre kattintva jöttél fel( nem csak Te, másoknál is van ilyen...) Szóval én is gratulálok!!Van böngésznivaló itt is!

    VálaszTörlés
  6. Basszus, végigolvastam, mi van a bolti nutellán. Akik ezt még nem tették meg, legyen elég annyi, hogy kakaópor és mogyoró összesen 20%.... NA DE AKKOR MI A TÖBBI EGY KAKAÓS MOGYORÓKRÉMBEN...???

    VálaszTörlés
  7. na ebben van valami már semmi nem olyan mint régen!
    fuj többé inkább nem is eszem nutellát!a lasagna :én még soha nem csináltam de megfogom nagyon jol hangzik éhes is lettem !köszi pá

    VálaszTörlés
  8. a lasangat nem lehet egyszerübben elkésziteni nem azért mert nem tudok fözni vagy valami de jo volna valami gyorsabb megoldás!

    VálaszTörlés
  9. Szia, Angi!

    Korábban már írtam egy választ, de úgy látom, nem ment át... szóval én lasagna-receptet nem ismerek sokkal egyszerűbbet, mert a paradicsomos ragut, a besamelt nem lehet megúszni. Van viszont egy Stahl-féle rakott tészta, ami nagyon hasonló, de sokkal gyorsabb. Remélem, idefér a receptje.

    Rakott tészta paradicsommal, mozzarellával, sonkával:

    3 gerezd fokhagymát összezúzunk, és egy doboz (40 dkg) hámozottparadicsom-konzervvel, 3 ek sűrített paradival, 2 ek balzsamecettel, 1-1 ek. szárított oregánóval, bazsalikommal és rozmaringgal, sóval és borssal, és ízlés szerint erős pistával összeturmixolunk.

    Egy másik tálban összekeverünk 50 dkg tejszínes krémsajtot 5 dl tejszínnel, kevés szerecsendióval és 5 dkg parmezánnal, sóval-borssal.

    Tésztát kifőzünk, beleforgatjuk a sajtos keverékbe. A sajtos tészta felét egy tepsibe rakjuk, rápötyögtetjük a paradicsomos keveréket, majd 25 dkg kockára vágott mozzarellával, 15 dkg szárított sonkával ("pármai"), rengeteg friss bazsalikommal megrakjuk. A végén a sajtos tészta másik felét is rápakoljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

    Nagyon finom!!!!!!!!!!!! És valóban sokkal gyorsabb, mint a lasagna!

    Jó főzőcskézést :)

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Istenien néz ki a kaja a képen, a recept is jól hangzik, köszönöm! Elfogom készíteni, és hihetetlen, de elnézegetve a képet, eszméletletnül megéheztem:)

    VálaszTörlés
  11. Örülök, hogy tetszik! Biztos ízleni is fog, szerintem zseniálisan finom. Jó főzést! :)

    VálaszTörlés