2009. december 4., péntek

Tejfölös-mascarponés krémcsokitorta

Úgy alakult, hogy most megint egy süteményrecept jön. Ismét Ízbolygótól, ismét változtatás nélkül. Az egész egy nagy csokikrém, isteni, nagyon tömény, épp ezért 8 személynek bőven elég egy kisméretű (20 cm átmérőjű) kapcsos tortaformányi méret is.

A tetején a csokilevélkék is Ízbolygó ötlete alapján készültek, jelen esetben papsajtlevél volt az alap :), szerintem hihetetlen mutatós, bár azért elég pepecs. Viszont a látvány hanyatt is vágja a közönséget, az ember gyermeke pedig nagyon büszke lehet az alkotására.

Hozzávalók:
2 tojás
5 dkg cukor
15 dkg tejföl
2 dkg kakaópor
8 dkg vaj
15 dkg 70%os étcsoki
chilipor (opcionális)
mascarpone (én azt használtam, de sztem tejszínhabbal is működik)
fagyasztott málna (vagy más gyümölcs)

"A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a kakaóport, a tejfölt, a késhegynyi chiliport és a csipet sót. A csokit a vajjal felolvasztom. A fehérjét csipet sóval habbá verem. A fehérjehabot összekeverem a kakaós sárgája-masszával, majd a végén elegyítem az olvadt csokival is. Egy kis (nagyjából 20 cm átmérőjű) tortaformát kivajazok és kakaóporral megszórok. Ebbe öntöm a masszát. A tortaformát alufóliával körbeveszem és egy tepsibe teszem, amibe forró vizet öntök nagyjából 1-2 cm magasan. 140 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig párolom (ekkor még remegős!), majd hűtőben 1-2 óra alatt kihűtöm (do not para, tényleg megszilárdul). Mascarpone labdákkal és fagyasztott málnával tálalom (én szőlővel tálaltam). (Szerintem legegyszerűbb forró késsel vágni...)

ÖTLET: nagyon jópofa, ha csokilevélkére tesszük a mascarponét. A csokilevél elkészítése igazán nem ördöngősség! Az olvasztott csokival vékonyan megkenünk egy levelet és hagyjuk szobahőmérsékleten megkötni. Ha megkötött, lehúzzuk a levélről és mehet a hűtőbe felhasználásig."
És így nézett ki az egész torta. Szerintem bármelyik Szamosnak
vagy Daubnernek becsületére válna:)

2 megjegyzés:

  1. Mit jó, ISTENI!!! :)

    Nagyon örülök, hogy benéztél!!! Lassan egészen a Te kosztodon élünk egyébként :)))

    VálaszTörlés