2010. március 2., kedd

Lenmagos-tökmagos fonat


Az általában kakaóscsigából és sajtos croissantból álló reggeli péksütemény-választékot bővítettem ezzel a sokmagos, barnalisztes fonattal.

Hozzávalók:
20-20 dkg simaliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt
2/3 csomag szárított élesztő
1,5 dl langyos tej (és amennyit még felvesz)
1 tk cukor
1/2 tk só
1 tk sikér (elhagyható)
10 dkg vaj
a tetejére lenmag, szezámmag és tökmag
a kenéshez 1 tojás

Elkészítés: A lisztből, élesztőből, tejből, sikérből és sóból a szokásos módon közepesen lágy kelt tésztát készítünk, és langyos helyen 2, hideg helyen 6-12 óra alatt megkelesztjük. A vajat kézzel meggyúrjuk, a tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és a vajat rákenjük. A vajas tésztát összehajtogatjuk, és további 1 órára a hűtőbe tesszük. Ha megvan, szintén 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük a felvert tojással és bőségesen rászórjuk a magokat. 25x10 cm-es téglalapokat vágunk belőle. A téglalapok mindegyikét középen bevágjuk úgy, hogy csak egy 2 centis darabot hagyunk ki az egyik oldalán (ez fogja majd összetartani a fonatokat). A téglalapok két oldalát egymáshoz csavarjuk, a magos oldaluk mindig felfele nézzen. Ha minden fonat kész, tepsire tesszük és meleg helyen további fél órát hagyjuk kelni. Ezután 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Eszter!
    Gratulálok ehhez a csodálatos finomsághoz!
    Vasárnap reggelire megcsinálom, remélem nekem is ilyen szép lesz!
    Szeretettel üdvözöllek Gyöngyi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyöngyi, köszönöm szépen a megjegyzést. Az a jó ebben a kis fonatban, hogy automatikusan nagyon szép formája lesz - magam is meglepődtem rajta, milyen kis szabályosra sikerült csak úgy spontán:) Jó sütést hozzá!!! Eszter

    VálaszTörlés