2010. március 17., szerda

Pácolt gyömbér

Nagyon jópofa dolog, hogy minimális munkával ilyen egzotikus és finom kísérőételt lehet előállítani. Az eredmény pontosan olyan, mint a szusibárokban felszolgált pácolt gyömbér, és persze attól, hogy házilag készítettük, csak még finomabb. Japánban a pácolt gyömbért egyébként állítólag nemcsak szusi mellé, hanem önmagában kis mennyiségben leheletfrissítőként is fogyasztják. Emi Kazuko: Könnyű szusi c. könyve alapján.

Hozzávalók:
10 dkg hámozott gyömbér
1 tk só
1/4 csésze rizsecet
1,5 ek cukor
4 ek víz

Elkészítés: A gyömbért bedörzsöljük a sóval, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap reggel papírtörlővel megtörölgetjük. A rizsecetet addig keverjük a cukorral és a vízzel, míg a cukor fel nem oldódik - ez lesz a páclé. Egy karcsúbb üvegbe töltjük a páclevet, belerakjuk a gyömbérdarabokat, és ha nem fedi be őket teljesen a páclé, akkor még készítünk belőle egy keveset. A gyömbért fogyasztás előtt legalább egy hétig pácoljuk, amíg a páclé kicsit rózsaszínűvé válik. Ezt követően kész van, felhasználhatjuk. A hűtőben állítólag hónapokig eláll.


6 megjegyzés:

  1. Oldalt megjelent egy kérdés, hogy lehet-e szeletelten is pácolni a gyömbért. Igen, lehet! Csak vékonyra kell gyalulni, mert úgy a szép, és az íze is elég intenzív!

    VálaszTörlés
  2. Kosyonom a valaszt, en is nagyon vekonyra gondoltam. Altalaban keszen veszem , de szeretnem kiprobalni igy is.

    VálaszTörlés
  3. Remélem, Neked is jól sikerül majd! Ha van kedved, számolj majd be az eredményről!:)

    VálaszTörlés
  4. hó! ezért az ötletért nagyon hálás köszönet! :)

    VálaszTörlés
  5. Én sehol sem láttam, hogy ilyet lehetne venni boltban, vagy rendelni. De örülök, hogy ilyen könnyen meg lehet csinálni. Köszi a receptet. :D
    Egyébként csak szusihoz lehet enni, vagy más egytálételhez vagy ilyesmihez is? :)

    VálaszTörlés
  6. Hú, én nem tudom sajnos, neten bóklászva talán lehet kapni egyéb ötletet is.

    VálaszTörlés