2010. március 20., szombat

Sütőtökleves pestóval és kecskesajtos pirítóssal

Szokatlannak tűnő ízkombináció, de zseniális eredmény. A tökéletes íz kedvéért a sütőtököt nem főzni kell hozzá, hanem először sütőben megsütni, hogy koncentráltabbak legyenek az ízei. A Culinaris éttermében ettem ilyent pár hete - pazar volt -, innen az ihlet.

Hozzávalók (4 adaghoz):
50 dkg sütőtök
1 liter szűrt húsleves
3 dl tej
2 ek tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
6-8 friss zsályalevél vagy 1 tk morzsolt zsálya
só, bors, szerecsendió

A tálaláshoz:
zöld pesto
kenyérszeletek a pirítóshoz
kenhető natúr kecskesajt

Elkészítés: A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, a magoktól megtisztítjuk, és forró sütőben megsütjük. Ha kész, a zúzott fokhagymával és a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával együtt a turmixba tesszük, és annyi húslevest vagy tejet teszünk hozzá, amennyivel össze tudjuk turmixolni. Ha már selymes, átöntjük egy lábosba, hozzátesszük az összes többi hozzávalót, sózzuk-borsozzuk és némi szerecsendiót reszelünk hozzá. Nagy lángon felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig gyöngyöztetve készre főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk, némi húslevest adunk hozzá. A végén megkóstoljuk, és ha szükséges az ízesítésen igazítani, azt megtesszük.

A tálaláshoz a kisebb (nagyjából baguette-szelet nagyságú) darabokra vágott kenyérszeleteket grill alatt megpirítjuk, és vékonyan megkenjük a kecskesajttal. A tányér szélére teszünk 2-2 szelet sajtos pirítóst, és ráöntjük a levest, úgy hogy az félig lepje be a pirítóst. A végén megpöttyözzük a pestóval. Pazar.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges ízkombináció! Feltétlenül kipróbálom, szeretem a különleges ízeket! Bár bevallom, hogy a pestót nem kedvelem, de a sütőtökkrém-leveseket igen. Lehet, hogy egy kicsit variálni fogom! Gratulálok, megint egy remek ötletet adtál!

    VálaszTörlés
  2. Annyira gusztusos ez a leves!

    VálaszTörlés
  3. És még a kép milyen jó hozzá!Gratula a Művész Úrnak! :))

    VálaszTörlés
  4. Művész Úr köszöni a gratulációt :)), beleadott apait-anyait!

    VálaszTörlés