2009. február 7., szombat

Far Breton

Az Sz. család franciaországi tartózkodásának fontos hozadéka ez a remek recept, aminek megvalósulását az őszi Singers-bulin valamennyien elismeréssel fogadtuk. Timike emiles és (vészhelyzetben) telefonos instrukciói alapján készítettem el én is ezt a könnyű és igen ízletes édességet. Egyetlen kritikus pont van a készítés során, jó sütő kell hozzá. A receptet ET nevében, szó szerint közlöm.

Hozzávalók:

25 dkg finom liszt
25 dkg cukor
4 tojás
1 l tej
1 kk olaj
kb 25 dkg aszalt szilva ( állítólag bámilyen más aszalt gyümölccsel lehet, pl. sárgabarackkal, de én csak szilvásat láttam-ettem kint)
só, vaj

A hozzávalókat csomómentesen összekeverjük, és a lét (vigyázat: nagyon folyós!) egy jól kivajazott sütőtálba öntjük. Az aszalt szilvákat egyenként lisztben megforgatjuk, és beledobáljuk a masszába. (Nekem így is mindig lemennek az aljára, de sztem mindegy.) És most jön a lényeg, amit még sehol nem találtam meg pontosan leírva: a sütési hőfok és időtartam. Én ált. úgy szoktam, hogy először alsó-felső sütéssel elég melegben (180-200 C) kezdek, aztán, ha megbarnult a teteje (ez elég hamar megtörténik), lejjebb veszem (kb 160 C-ra), és átkapcsolok légkeverésre. És jön az imádkozás, hogy szilárduljon meg végre a közepe. Mert a széle elég gyorsan összeáll, de a közepe mindig folyik. Viszont azt is megfigyeltem már, hogy ha már csak olyan kicsit nyers (szóval nem tök folyós) a közepe, akkor lekapcsolhatom a sütőt, benne hagyom, és valahogy végül mindig összeáll. A sütés ideje kb. másfél óra.


Utóirat: a recept mellé várunk egy élménybeszámolót is! ;)))

3 megjegyzés:

  1. Yess, yess, yess, Erdélyi Timike is a blogon!!! :)

    És mintha egy "Stahl-Jamie Detti"-t is látnék! :))))))

    Gyerekek, ,it jelent az, hogy "far"...? (Biztos valami olyasmit, hogy torta, süti, gondolom...) Csak mert franciatudás nélkül ezt olyan furcsa hallani, mintha egy messzi bretont enne meg az ember :)

    VálaszTörlés
  2. De az is lehet, hogy a bretoni hatsok terjedelmere kifejtett hatasra utal a cim.

    Es akkor most: egy-ket-HAAA, Stahl-Jamie Dettitol kerjuk az elso receptet!!! (egyebkent VV tud a vezeteknev-csererol?!)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Most olvasom a neten, hogy a Far Breton jelentése breton világítótorony. Hát, sok mindenre számítottam, csak erre nem :))

    VálaszTörlés