2009. február 5., csütörtök

Muffinparádé



Finom muffin márpedig van.

Szingerszkéim, Ti, akik a muffinnal valószínűleg Amerikában ismerkedtetek meg, felejtsétek el minden muflon-élményeteket. Húsznapos amerikai koncertkörutunk után évekig nem tudtam ránézni, a gondolatától is rosszullét fogott el - és ezzel nem voltam egyedül. Mert azok rosszak voltak. De vannak jók is. A fenti kis összeállítást Viktor kollégám szülinapjára készítettük torta helyett - volt benne sajttortás, csokis, karamellás, narancsos-marcipános. Most két recept jön a csokorból, mindkettő Stahl alapján.


És még valami: ha édességként, töményebb fajtát sütünk (ld. Sacher-muffin), akkor szerintem mini méretben kell előállítani, mert annyi pont kellemes belőlük - ezek normál méretben túl nagy adagok. Ha "ételként" fogjuk enni (ld. almás-diós-mazsolás), az mehet a normál nagyságban. Szóval nagyon érdemes beruházni egy mini-muffin tepsibe. Higgyetek nekem.




Sacher-muffin (isteni és hizlal):

Hozzávalók (24 minihez)

A tésztához:
10 dkg étcsoki
15 dkg vaj
2 tojás
15 dkg (barna) cukor
10 dkg baracklekvár
15 dkg liszt
1 ek kakaópor
1 kk sütőpor

A mázhoz: 15 dkg étcsoki, 3-5 dkg vaj

Elkészítés: A tojásokat a cukorral kicsit kikeverjük, a tésztához való 10 dkg csokit és vajat felolvasztjuk, és ha nagyjából kihűlt, hozzákeverjük a cukros tojáshoz. A (szitált) kakaóport, lisztet és sütőport összevegyítjük és belekeverjük a masszába. Minimuffintepsibe papírbéléseket rakunk, belekanalazzuk a tésztát és közepesen forró sütőben kb. 13-15 perc alatt megsütjük. Nagyon-nagyon hamar kész vannak, olyan picikék!!!

Ha langyosra hűltek, kevés rummal elkevert baracklekvárt kenünk rájuk, és kicsit szikkasztjuk (ha nem szikkasztjuk, akkor sincs semmi baj:)). A csokimázhoz az étcsokit és a vajat egybeolvasztjuk, és ha már nem forró, de még folyékony, kiskanállal rákenegetjük a muffinkákra.


Almás-diós-mazsolás muffin

(Egészséges és nagyon finom! Péter is imádta, pedig ő utálja 1) a diót, 2) a tk lisztet, 3) a gyümölcsös édességeket...)

Hozzávalók (12 nagy muflonhoz):
10 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
10 dkg vaj
15 dkg barna cukor
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1 citrom
30-35 dkg alma
1,5 dl tej
10 dkg natúr joghurt
1 tojás
7-8 dkg mazsola


Elkészítés: A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, és közepesen finomra daráljuk. Az olvasztott vajat, tejet, joghurtot, cukrot, a citrom levét és reszelt héját, valamint a tojást kézi habverővel összevegyítjük, majd hozzáadjuk a fahéjjal, sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. Végül hozzákeverjük a reszelt almát és a mazsolát is. Papír a muffintepsibe, és az egész mehet előmelegített, közepesen forró (kb. 190 fokos) sütőbe, ahol 20-25 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés:

  1. Éljenek a muffinok!!! Megjegyzem, Amerikában például a sós muffinokat sem ismerik (legalábbis arrafelé, ahol mi jártunk. Mi viszont találkoztunk velük, és szeretnénk hamarosan élményeinket ebben a témában Veletek is megosztani.

    UI: én is szeretnék a kollégád lenni (bár, ha azt nézzük, szerkesztőtársak vagyunk :))!

    VálaszTörlés