2009. február 6., péntek

Póréhagymás quiche

A lepény készítésének sajnos nem volt vidám az apropója. De jól használható és variálható recept egy kiváló és nagyon egyszerűen elkészíthető klasszikusra, így miért maradna le a blogról...?

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt
1 kk só
10 dkg hideg, kockára vágott vaj
1 tojássárgája
3-4 ek jéghideg víz (tényleg jéghideg)

Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg póréhagyma (tisztítva)
8 dkg húsos szalonna
5 dkg vaj
2 tojás
2 dl tejszín
10 dkg markáns ízű sajt (pl. cheddar, parmezán - na jó, parmezánból kicsit kevesebb is elég)
szerecsendió, frissen őrölt bors, szárított kakukkfű (persze a friss még jobb, csak az ilyenkor télen ritkább)

Elkészítés: a liszt hozzávalóiból nagyon gyorsan tésztát gyúrunk oly módon, hogy először a vajat morzsoljuk el a sós liszttel, majd hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat is. Folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A póréhagymát megmossuk, 1 centis karikákra vágjuk (én a zöld részét is fel szoktam használni, bár erről minden recept le akar beszélni. De hát ha egyszer finom az is...:) ). Egy mélyebb serpenyőben a vajon megpirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és mérsékelt tűzön, fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, kicsit kihűtjük, és hozzáöntjük a tojásos-tejszínes-reszeltsajtos keveréket, melyet ízlés szerint sóval-borssal-szerecsendióval, és egy fél kávéskanál kakukkfűvel ízesítettünk.

A tésztát kibányásszuk a hűtőből, és valamilyen módszerrel megpróbáljuk kinyújtva egy 24 centis, sütőpapírral bélelt tortaforma aljába ügyeskedni, úgy, hogy a tésztának 2-3 centis pereme is legyen . (Aki ügyes, és ki tudja nyújtani, az a legkirályabb. Ha ez nem megy, akkor a tésztából 1 centi vastag karikákat szeletelgetünk, ezeket nagyjából egymás mellé lerakjuk, és kézzel elegyengetjük a formában.) Megkenjük tojásfehérjével (elmaradhat, ha nincs kéznél maradék), és közepesen forró sütőben 10 percig elősütjük. Az elősütés után ráhalmozzuk a tölteléket a tésztára, és jó fél óra alatt megsütjük a lepényt.

Nagyon jól variálható alaprecept, csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek. Póréhagyma helyett sima hagymából, padlizsánból, és biztos még rengeteg más zöldségből készíthetjük, akár vegyesen is. A szalonna és a sajt elhagyható, simán zöldségesen is isteni. De persze ugyanez meg is duplázható, úgy izmosabb a végeredmény. Rakhatunk bele sonkát, maradék sülthúst, gombát is, variálhatjuk a fűszerezést (rozmarinngal, zsályával nem tévedhetünk nagyot). Gyors, egyszerű, frappáns étel, egy zöldsalátával komplett vacsora. Na persze, milyen kaja nem jó, ami a franciáktól jön...? :)

6 megjegyzés:

  1. Eszterkém,

    látom, Te nem szúrod el a drága időt. Most jöttünk haza koncertről, és máris látom, hogy fenn van a délutáni menü a blogon. Ezt nevezem elhivatottságnak :))

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok,

    Eszter blogeletet el :) En is felrakom a tegnapi szezammagos kenyeremet mindjart ide is, nagyon finom.

    Eszter (kettes), ha megengedsz egy epito szandeku kritikat az egyebkent szuper kajahoz - en ugy tudom, hogy ezt a dolgot jobb valami karimaval rendelkezo edenybe (pl. jenai teteje) rakni vagy casserole edeny, igy jobban osszeernek az izek es kevesbe szarad ki. De az is lehet, hogy ez csak egy masik iskola :)

    Telleg, es mi lesz a versennyel, meghirdetunk valamit? Mivel amint mostmar kovetheto, rendszeres latogatok szama nem tul sok, a verseny apropojan ki is lehetne kuldeni egy koremailt minden szingersesnek. Vmi gondolat?

    Udv,

    Gergo

    VálaszTörlés
  3. Gyerekek!

    Ilyesmit, hogy zsálya hol lehet beszerezni?

    Köszi
    E

    VálaszTörlés
  4. Helló, Kohut Család! :))

    Igen, péntek este kihasználtam, hogy Péter kanbulija miatt szabad a pálya (azaz a gép), és lecsaptam a lehetőségre.

    Eszterkém, zsályát sztem akár egy jobb élelmiszerüzlet is tart, mindenesetre bármilyen fűszerért a legbiztosabb megoldás elmenni az Ázsia boltba (Vásárcsarnok aljában, balra lent, a halasok között).

    Gergőkém, teljesen helyes a meglátás, és ez is ugyanaz az iskola, mármint peremileg:). A receptben írtam is, hogy tortaforma, meg perem, de a képen valóban egy laposabb verzió szerepel:(. A helyzet a következő volt: Másfél adagnyit készítettem, és az egyik adagot egy normál tortaformában sütöttem meg (ezt vittem a halotti torra), és maradt egy fél adag (ezt magunknak szántam, plusz persze a blogra:)). A következő méretű tepsim viszont sajnos kicsit nagyobb volt, mint a nagy fele, így az egész adag a méretben hozzáillő tepsiben sült meg, a fél viszont kicsit nagyobban, mint kellett volna, örültem, hogy egyáltalán kitöltötte a tepsit. Szóval így sikerült ilyen kis béna laposra...

    Versenyileg nem tudom... gondolkodok. Viszont szerintem azért több érdeklődő lenne, csak valahogy mintha ezek a technikai akadályokat lennének útba... ami persze furcsa, mert nálam nagyobb e-antitalentumot nem nagyon hord a föld a hátán (na jó, Balázska lehet, hogy az...:) És lehet, hogy verbálisan kéne még egy kicsit mosni a többiek agyát, mert ha felrakunk egy bármit a blogra azzal a szándékkal, hogy többen aktiválódjanak, de pont az a baj, hogy az emberek nem olvassák eleget, akkor az nem biztos, hogy célt ér... mit gondoltok?

    VálaszTörlés
  5. Szerintem a legjobb reklám, ha valakit megkínálsz valami finommal, majd közlöd, hogy a recept csak úgy mellesleg a blogon is megtalálható. Asszem a citrom jam is ezért olyan népszerű az általam megkézdezettek között (igazán nem az én receptem, én csak közzéteszem) :)). És hát Stahl-Jamie Detti is beadta a derekát...Kitartás!
    Más: találtam egy profi magyar gasztroblogot. Felteszem a linkek közé. Üdv

    VálaszTörlés
  6. Még valami: a chili és vanília blogon keresztül rátaláltam a magyar gasztroblogok gyűjtőoldalára, és kértem mind a mi blogunk, mind Gergők blogjának felrakását. Feltétel nincs, csupán adminisztratív teendők vannak. Remélhetőleg a listán mi is hamarosan ottleszünk. Ezzel is növelhetjük látogatóink számát (ugyanis a legutóbbi bejegyzéseket a honlapon olvashatják az oda ellátogatók).

    Üdv

    VálaszTörlés