2009. február 16., hétfő

Ünneplős piskótatekercs, mondjuk Valentin napra


Bár nem látszik rajta, ez tulajdonképpen egy piskótatekercs, csak kicsit ki van glancolva. A tetején édes sajtkrém, rajta egy kis gyümölcs, a közepe pedig, ahogy a következő képen is látható, korrekt piskótatekercs, oldalra állítva.
Akinek kicsit ismerős: Zoliék nyári kertipartijára készült,
csak akkor az aktuális lehetőségeknek megfelelően eperrel kirakva, eperlekvárral megkenve. Most épp Valentin-napi avagy - a katolikus egyház Valentin-nappal egyidőre kitűzött, zseniális újítása örömére - Házasság heti tortának kiáltottuk ki. Ez előbbit egyébként annyira komolyan sikerült vennünk, hogy szombaton egész nap 300 km-re voltunk egymástól:). Stahl epres spiráltortája alapján.


Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
10 dkg cukor
1/2 kk sütőpor
10 dkg liszt
2 ek olaj

A sajtkrémhez:
20 dkg porcukor
2-3 ek forró narancslé
20 dkg tejszínes sajtkrém (a folyékonyabb fajtából, Camping pl. tökéletes)
1 citrom

A narancsos zseléhez:
2 kisebb narancs
2-3 ek méz
opcionálisan egy kis gránátalmaszirup vagy narancslikőr, ha van ilyesmi otthon, ezek hiányában néhány ek. narancslé
zselatin

És még:
Barack- vagy narancslekvár a piskóta megkenéséhez

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A piskótához az egész tojásokat a cukorral kb. 5 perc alatt habosra keverjük, aztán óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a végén pedig az olajat. Sütőpapíros sütőlemezre simítjuk, és 12-15 perc alatt megsütjük. Ha kész, szintén sütőpapírral borított asztallapra terítjük, a vele sült papírt lehúzzuk róla, kicsit megöntözzük narancslikőrrel, gránátalmasziruppal vagy narancslével, és pár perc hűlés után viszonylag vékonyan megkenjük a lekvárral. Az így megkent piskótát 6 db, kb. 5-6 centi széles csíkra vágjuk, és a következő módon feltekerésszük: vesszük az elsőt, és úgy feltekerjük, mintha egy mini piskótatekercs lenne. Az egyik oldalára ültetjük, majd fogunk egy következő csíkot, és körétekerjük, és így tovább, amíg el nem fogynak a csíkjaink. Kész a tortácskánk.
A sajtkrémhez a porcukrot összekeverjük a forró narancslével, hozzáadjuk a sajtkrémet, a citrom héját, és ha van kedvünk, egy kis citromlevet.
A narancsos zseléhez a narancsokat kívülről késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér vékony héjuk is lejöjjön, és így kb. egy centis karikákra vágjuk. A mézzel együtt magas oldalú serpenyőben kb. 20 percig pároljuk, majd a narancskarikákat kivesszük belőle, és a serpenyőben maradt narancslét a használati utasítás szerint a zselatinnal eldolgozzuk (nekem lapzselatinom volt, két kicsit használtam ennyi mennyiséghez, de inkább induljon ki mindenki a neki rendelkezésére álló zselatin utasításából). A zselatint hideg helyre állítjuk, és rendkívüli módon figyeljük, mert ugyebár azt a pillanatot kell elkapni, amikor éppen kezd megdermedni. És ez egy bizonyos idő után sajnos pillanatok alatt bekövetkezik.
A végén összeállítjuk a tortát: Az összetekert csíkokból készített spiráltekercset megkenjük a sajtkrémmel, a tetejét kirakjuk a naranccsal, és rákanalazzuk a zselét. Pár órára hidegre tesszük, hogy szépen megdermedjen.












1 megjegyzés: