Tesóm, Gergő alkotása (további receptek a Gergo foz link alatt találhatók).
Hozzávalók 2 cipóhoz:
3.5 dl víz
1.5 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
1 evőkanál olivaolaj
36 dkg kenyérliszt
1.5 teáskanál szárított élesztő
A hozzávalókat keverjük össze, és géppel 15 percig dagasszuk. A tészta meglehetősen ragacsos lesz a végén, de ne adjunk hozzá még lisztet. Takarjuk le, és meglisztezett gyúródeszkán 15 percig pihentessük. A tetejét enyhén lisztezzük meg, majd osszuk fel a tésztát 2 ovális cipóra. Tegyük sütőpapírra, ujjunkkal kis mélyedéseket képezzünk a felszínén, és enyhén lisztezzük meg a tetejét. Fedjük le, és nem huzatos helyen hagyjuk 45 percig kelni. Újra nyomkodjuk meg a tetejét, majd 220° C-ra előmelegített sütőben középen süssük 25-30 percig. 5-10 percenként spricceljük meg vízzel, hogy ropogós legyen a teteje.
Mi is kaptunk kóstolót, és nagyon meg voltunk vele elégedve!
Kiegeszitenem meg annyival, hogy a tesztat ket cipo helyett formazhatjuk tobb, kisebb zsemlere is, mely pl. kirandulasra idealis.
VálaszTörlésKedves Kohutok!
VálaszTörlésMi az a "kenyérliszt"? Búzaliszt? Rétesliszt? Vagy ilyen néven külön kapható valami cucc?
Én iszonyúan küzdök a kelt tésztákkal, és sanda gyanúm, hogy ebben a rossz minőségű lisztek is közrejátszanak. Persze az is lehet, hogy csak én vagyok béna :((
Eszter II
Kedves Eszterketto!
VálaszTörlésA kenyerliszt a buzaliszt egyik tipusa, de a finomliszttel szemben (ami a kozhasznalatban "a liszt") tobb glutent tartalmaz, ezert jobban megkel. A finomliszt sutemenyek keszitesere alkalmas - de itt is vannak jobb es kevesbejo tipusok, a hozzaertok a bekescsabai/tiszantuli lisztekre eskudnek, viszont ezekkel en sajnos meg ne talalkoztam boltban veluk. Visszaterve a kenyerlisztre (itt olvashatsz kicsit bovebben rola http://www.ceressuto.hu/Kenyersutes_otthon/Lisztek_kenyersuteshez/BL_80.html, vagy itt: http://www.gork.hu/Kenyersutes/K_lisztek.htm) pl. Kaisers/Spar boltokban vagy Auchanban lehet kapni feher kenyerlisztet kenyersutogepekhez (Cerbona marka), arban 180-200 Ft/kg. Ez teljesen megfelel a celra. Esetleg ha valahol osszeakadsz olasz pizzaliszttel ("00 tipusu" liszt) az megjobb, bar gondolom ez az arban is meg fog mutatkozni. Lehet kapni a boltokban elesztovel elkevert feher lisztet is, oszinten szolva en ezt elkerulnem.
Kelt tesztak eseteben en azt tudom javasolni, hogy probald meg fele-fele aranyban kenyerliszt-finomliszt kombinacioban, biztos jobban meg fog kelni a cuccos. A retesliszt karakterisztikajaval meg nem igazan foglalkoztam, de most hogy utanaolvastam a temanak lehet, hogy az sem egy rossz megoldas, az egyik oldal pl. kuglofokhoz azt javasolja.
Udv,
Gergoegy
Szia, Gergő!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a szíves és részletes útmutatást! Pizzalisztről sem hallottam még soha életemben, de elkezdek majd a témában kutakodni! Köszi még egyszer!!! :)
Eszter II